Hoe kun je kiezen tussen het leasen en het kopen van een auto?

Nieuwe auto kopen? Misschien heeft je huidige wagen wat slijtage, of ben je geïnteresseerd in een auto met een beter benzineverbruik of juist een vierwieler die volledig elektrisch is. Als je je afvraagt of je het beste een auto kunt leasen of kopen, is het de moeite waard om beide opties te overwegen.

Door

De meest kosteneffectieve optie op de lange termijn is om een occasion aan te schaffen om de auto na een paar jaar weer te verkopen. Sommige mensen willen juist liever een nieuwe vierwieler. Is een auto leasen of kopen dan beter? Bepaal dit zelf aan de hand van de factoren die je hieronder vindt!

Flexibiliteit

Voor veel automobilisten is het idee om gedurende een lange periode vast te zitten aan één specifieke auto minder dan ideaal. Als je het hiermee eens bent, is leasen misschien de beste keuze. Leasing kan geweldig zijn voor mensen die om de paar jaar in iets chics of nieuws willen rijden, of voor mensen die een mooie auto nodig hebben als onderdeel van hun werk. Maar leasecontracten zijn misschien niet zo flexibel als je denkt. Soms moet je boetes betalen als je je contract vroegtijdig inlevert bijvoorbeeld. Als je een auto hebt gekocht, zul je juist meer vrijheid hebben om van je voertuig af te komen. Je kunt dan de vierwieler verkopen op wat voor moment dan ook, wat tevens voor de nodige flexibiliteit zorgt.

Maandelijkse kosten

Als je belangrijkste doel is om de laagste maandelijkse betalingen te krijgen, kan leasing je beste optie zijn. Maandelijkse leasebetalingen zijn doorgaans lager dan betalingen voor autoleningen, omdat ze zijn gebaseerd op de afschrijving van een auto tijdens de periode dat je ermee rijdt, in plaats van op de aankoopprijs. Lagere maandelijkse betalingen kunnen je helpen je budget in evenwicht te brengen, maar houd er rekening mee dat wanneer je leaset, je maandelijkse betalingen niet eindigen in eigendom. Dit is wel het geval als je een lening hebt afgesloten voor het kopen van je auto. Helaas moet je dan wel weer een autoverzekering afsluiten, waar je vervolgens dus maandelijks geld voor moet betalen. Bij lease is dit niet het geval, de polis zit namelijk inbegrepen in het contract.

Totale kosten

Naast de maandelijkse kosten moet je ook rekening houden met andere kostenposten. Zo zul je als je een auto koopt bijvoorbeeld de afschrijvingskosten in je achterhoofd houden, waar je geen last van zult hebben als je kiest voor het leasen van de vierwieler. Als auto-eigenaar moet je bovendien zelf opdraaien voor de kosten van de reparaties en het onderhoud van het voertuig. Heb je gekozen voor een leaseauto? Je zult dan geen rekening hoeven te houden met deze kostenposten, ze zijn namelijk inbegrepen in je contract en daardoor draait de leasemaatschappij op voor deze kosten. Bij lease kun je desondanks andere kosten krijgen waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan een dispositievergoeding, acquisitievergoeding en vergoeding voor vroegtijdige beëindiging van het contract.

 

Standaardportret
Bekijk meer van