Hoe kan je bijverdienen als student?

Studenten hebben het moeilijker dan ooit om het hoofd boven water te houden. De
studiefinanciering slankt steeds verder af en het gros van de studenten in Nederland blijft
met een flinke schuld achter. Het is daarom niet gek dat steeds meer studenten op zoek
gaan naar manieren om bij te verdienen naast hun studie. Nodig om de studie te bekostigen, maar ook om nog leuke dingen te kunnen blijven doen. Maar hoe kan je bijverdienen als student en welke regels gelden hiervoor?

Door

Mag ik bijverdienen als student?

Voordat je alle vacatures Zuid-Holland doorspit, is het eerst belangrijk om die ene grote vraag te beantwoorden. Want mag je eigenlijk wel bijverdienen als student?

Voor 2022 was hier geen enkele twijfel over. Studenten mochten in 2020 en 2021 onbeperkt bijverdienen naast hun studie. Dit had verder geen consequenties. Vanaf 2022 is dit echter een ander verhaal. Inmiddels is er namelijk weer een grens ingesteld. Verdien je boven deze grens extra bij? Dan heeft dit gevolgen voor de studiefinanciering. In het ergste geval kan dit er zelfs toe leiden dat een groot deel van de studiefinanciering op korte termijn terugbetaald moet worden. De grens voor het bijverdienen hangt van verschillende factoren af. Ook van welke opleiding je volgt.

Doe je voordeel met de belastingaangifte

Als student heb je al kosten genoeg. Daarnaast betalen de meeste studenten ook nog eens veel te veel belasting. Hier kun je echter wel iets aan doen. In de praktijk blijkt namelijk dat het grootste deel van de studenten een heleboel geld terug zou kunnen krijgen. Helaas doen niet alle studenten belastingaangifte. Of in elk geval niet nauwkeurig genoeg. Het loont daarom zeker om hier eens extra aandacht aan te besteden. Soms betekent dit zelfs een voordeel van enkele honderden euro’s.

Maak slim gebruik van het internet

Ben je met spoed op zoek naar werk? Maar lukt het je maar niet om iets te vinden? Dan is het internet je allerbeste vriend. Er zijn talloze vacaturesites. Vol met banen voor na je studie, maar ook voor bijbanen als student. Zo vind je eenvoudig vacatures Den Haag die bij jou passen. Maak op deze vacaturesites ook gebruik van de talloze filters. Op die manier selecteer je heel gemakkelijk jouw persoonlijke voorkeuren en zie je enkel het aanbod dat bij jou past. Je kunt je eventueel ook inschrijven bij een uitzendbureau voor studenten. Zij weten precies waar ze op moeten letten en hebben toegang tot talloze vacatures. Een slimme manier om snel aan werk te komen.

Kies voor een baan dat bij jou past

Veel studenten kiezen gewoon voor de eerste de beste vacature die ze tegenkomen. Als er maar geld in het laatje komt. Bedenk echter goed dat je met een bijbaan ook ervaring op kunt doen voor later. Misschien staat deze zelfs wel heel goed op je cv. Daarom is het ook belangrijk om voor een baan te kiezen die bij jou past en enigszins past bij het beroep wat je later wil uitoefenen. Wil je bijvoorbeeld later tandarts worden? Zorg er dan voor dat je een bijbaantje kunt vinden bij een tandartspraktijk.

Standaardportret
Bekijk meer van