Hoe herken je een lekkage in huis?

Een lekkage in of rondom het huis kan enorme gevolgen hebben voor je woning. Het heeft niet alleen invloed op het wooncomfort, maar ook op de gezondheid en de structuur van het gebouw. Als een lekkage te lang onopgemerkt blijft kan dit uiteindelijk enorme schade veroorzaken. Het is daarom verstandig om oplettend te blijven en bij de eerste signalen direct aan de bel te trekken.

Door

Bij een lekkage denken we allemaal aan water dat binnen mum van tijd naar beneden komt stromen. Plasjes water op de grond kunnen uiteraard nooit onopgemerkt blijven .Toch is lekkage echt niet altijd zo overduidelijk aanwezig. Een klein lek hoeft niet direct op te vallen. Kleine signalen worden niet opgemerkt en zo kan de lek steeds groter worden. Met alle gevolgen van dien. Bij de kleinste vermoedens is het daarom al verstandig om lekdetectie Den Haag in te schakelen. Zij kunnen niet alleen de mogelijke lekkage opsporen, maar ook bij eventuele schade al direct stappen ondernemen en dit oplossen. 

De belangrijkste vraag blijft natuurlijk: hoe herken je dan zo’n lekkage in huis? Waar moet je aan denken? Hieronder volgen de belangrijkste signalen.

Vocht- en schimmelplekken op wanden of het plafond 

Een lekkage is zelden zo heftig dat het water direct naar beneden stroomt. Wel zien we dat de ruimte vaak binnen korte tijd veel vochtiger wordt. Dit heeft ook weerslag op de wanden en het plafond van de ruimte. Als het vochtgehalte in de ruimte te hoog blijft, resulteert dit uiteindelijk in vocht- en schimmelplekken. Als je deze opmerkt binnen je woning en je geen idee hebt waar het vandaan komt, dan is het slim om zo snel mogelijk lekdetectiebedrijf Moorman in te schakelen. Besef goed dat schimmel de structuur van je woning kan aanvreten. Om nog maar te zwijgen over de gevolgen voor de gezondheid. Hier wil je dus zeker niet te lang mee blijven zitten. Het is zaak dat de oorzaak zo snel mogelijk achterhaald wordt en dat er een oplossing komt om erger te voorkomen. Wacht hier dan ook zeker niet te lang mee en trek spoedig aan de bel. 

Hogere energierekening 

Merk je dat je energierekening in het afgelopen jaar flink gestegen is? Terwijl je eigenlijk niet het idee hebt dat je heel veel anders gedaan hebt? Dan kan dit een indirect gevolg zijn van een lekkage in huis. Door een lekkage kan namelijk de isolerende waarde van een woning omlaag gaan. Hierdoor moet je meer stoken om hetzelfde comfort te behouden. Dit sluipt er vaak onbewust in. Daardoor is het effect pas merkbaar bij het ontvangen van de energienota. 

Hogere waterfactuur 

Soms ontstaan er lekkages in de watertoevoer. Dit is ook lastig om te ontdekken. Er zijn echter wel signalen die hierop kunnen wijzen. Merk je bijvoorbeeld dat je waterverbruik ineens veel hoger ligt dan voorheen? Dan is de kans groot dat er ergens een lek aanwezig is. Dit kun je eenvoudig controleren door voor het slapengaan de waterstand te noteren en bij het opstaan dit opnieuw te doen. Over het algemeen hoor je in de nacht minder water te verbruiken. Zie je toch een significante stijging? Dan is het bijna zeker dat er ergens een lek moet zitten.

Standaardportret
Bekijk meer van