Hierom moet je rode bietensap drinken

Rode bietensap is een van de vele rode voedingsmiddelen die de voordelen van bieten leveren. Het wordt gemaakt door bieten te persen, het paarse sap eruit te filteren en het vervolgens te filteren.

Door

Ondanks de geringe hoeveelheid vezels en weinig vitaminen, mineralen en antioxidanten, bevat rode bietensap een grote hoeveelheid nitraten en andere bestanddelen die de productie van endogene nitrieten in het lichaam stimuleren. Stikstofmonoxide, een vaatverwijdend middel dat in het lichaam uit deze bestanddelen wordt geproduceerd en een vaatverwijdend effect heeft op de bloedplasmaconcentraties, is gunstig omdat het wordt omgezet in stikstofmonoxide. Sporters kunnen tijdens het sporten profiteren van een verhoogde zuurstoftoevoer naar het bloed als gevolg van het hoge nitraatgehalte van rode bietensap. Het kan bovendien de bloeddruk verlagen en beschermen tegen hartaanvallen en angina pectoris als gevolg van de grote hoeveelheid bètacaroteen (een voorloper van vitamine A), evenals kalium, ijzer, zink en folaten.

Welke vitamines zitten in rode bietensap

Bieten zijn een geweldige bron van vitamine A en C, foliumzuur, mangaan, kalium en magnesium. Ze zijn ook rijk aan vezels en eiwitten. De rode variant is bijzonder voordelig vanwege het hoge vitamine C-gehalte. Vitamine A en C ondersteunen niet alleen de gezondheid van de huid, maar zijn ook belangrijk voor het behoud van gezonde ogen. Vitamine C en E kunnen helpen je stemming te verbeteren en vermoeidheid te verminderen. Naast vitamine A en E zijn rode bieten rijk aan vitamine A, die noodzakelijk is voor het behoud van de gezondheid van ogen en huid.

Je wordt gezonder van sap

De consumptie van rode bietensap kan helpen de bloeddruk te verlagen en de dreiging van hartziekten te verminderen door nitraten te leveren. Het is niet bekend of rode bietensap een betere bron van nitraten is dan bieten of andere groenten die ze eveneens leveren. Naast het verlagen van de bloeddruk en het minimaliseren van het risico op hart- en vaatziekten, kunnen nitraten ook worden gebruikt om de doorbloeding te verbeteren en het risico op hart- en vaatziekten te minimaliseren.

Extra tips

De voordelen van rode bietensap zijn talrijk en omvatten verlichting van gewrichtspijn en zwelling. Het is rijk aan vitaminen en mineralen en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Antioxidanten in rode bietensap kunnen helpen de ogen gezond te houden en ontspanning te bevorderen. Vitamine C is overvloedig aanwezig in deze drank en kan helpen bij het verbeteren van de stemming, slapen en de gezondheid van de huid. Je kunt bietensap naast andere groenten drinken om spijsverteringsproblemen te voorkomen. Het is goed voor de gezondheid als je rode bietensap drinkt naast andere groenten en fruit.  Benieuwd hoe het productieproces eruit ziet? Meer informatie over het proces zie je hier.

Standaardportret
Bekijk meer van