Het Belang van een goede CV voor een succesvolle politieke carrière.

Ben je van plan om je eerste stappen te zetten in de politiek? Of misschien wil je wel een andere baan bij een andere politieke partij. Wat je reden ook is, het is belangrijk om bij het solliciteren in de politiek steeds een goed opgestelde CV te hebben.

In dit artikel leggen we je uit waarom het zo belangrijk is voor een mooi opgestelde CV en hoe je zelf een CV voor in de politiek opstelt!

Door

Met een professionele CV kom je al een heel eind!

Wanneer je gaat solliciteren in de politiek is het belangrijk om professioneel en geloofwaardig over te komen. Dit doe je aan de hand van een professioneel en goed opgestelde CV. Een CV is namelijk is een introductiemodel dat je toekomstige werkgever laat zien wie je bent en wat je eerdere (werk)ervaringen zijn. Het geeft ook een beeld van je academische achtergrond, eventuele prestaties, succesvolle campagnes, of betrokkenheid bij maatschappelijke kwesties.

Heb je een goed opgestelde en professionele CV? Dan onderscheid je je ongetwijfeld van de rest van kandidaten voor de functie. Ook kan het als instrument dienen om je politieke standpunten en visie te introduceren. Politiekers horen bovendien een zekere vorm van betrouwbaarheid en integriteit uit te stralen. Dit zijn dan ook eigenschappen of kwaliteiten die belangrijk zijn om uit te lichten in je CV.

Ook hoor je als politieker over sterke communicatieve vaardigheden te bezitten. Zorg er dan ook voor dat dit te zien is aan de manier waarop je je CV opstelt. Wees beknopt en beschrijf enkel relevante informatie, zo laat je zien dat je effectief kunt communiceren.

 

Hoe een professionele CV opstellen voor je politieke carrière?

Er zijn enkele belangrijke punten waar je op moet letten bij het opstellen van een professionele CV. Je kunt altijd naar een goed voorbeeld CV op het internet kijken, maar zorg er steeds voor dat je deze zelf opstelt. Zo behoud je je integriteit en persoonlijkheid.

Formaat en Lay-out

Bij het schrijven of ontwerpen van een CV is het belangrijk on een professioneel en overzichtelijk ontwerp te kiezen. Bekijk eventueel enkele CV voorbeelden online voor inspiratie uit te halen.

Zorg er ook voor dat je een duidelijk en consistent lettertype gebruikt dat zeer leesbaar is. Het gebruiken van voldoende witruimtes en sectiekoppen zorgen er dan weer voor dat je CV overzichtelijk blijft.

Persoonlijke Gegevens

Uiteraard hoor je op je CV je persoonlijke gegevens te vermelden. Niet alleen schrijf je hier je naam en contactgegevens, ook links naar je LinkedIn-profiel en andere relevante werkgerelateerde online profielen kun je hier vermelden Heb je een eigen persoonlijke website? Vergeet deze dan ook niet te vermelden.

Profielsamenvatting

Een zeer beknopte en duidelijke profielsamenvatting is noodzakelijk bij het opstellen van een professionele CV. Hier kun je kort je politieke visie en sterke punten of ervaringen presenteren. Door krachtige en overtuigende taal te gebruiken help je je beter te presenteren.

Opleiding

Heb je in je academisch verleden reeds politieke studies gedaan? Dan is het zeer aan te raden om deze te vermelden. Voeg ook andere relevante prestaties toe zoals behaalde diploma’s of cursussen.

Werkervaring

Door eerdere werkervaring toe te voegen, zowel binnen als buiten de politiek, laat je je nieuwe potentiële werkgever zien wat je in je mars hebt. Schrijf bij elke werkervaring ook enkele sterke punten die je hebt geleerd of verantwoordelijkheden die je had.

Vermeld hier ook je politieke betrokkenheid zoals het deelnemen van bepaalde campagnes, lidmaatschap bij een politieke partij of vrijwilligerswerk in een politieke organisatie. Zo laat je je engagement in de maatschappij zien.

Vaardigheden

Er wordt verwacht van een politieker dat deze bepaalde vaardigheden of eigenschappen bezit. Daarom is het belangrijk om deze dan ook te vermelden. Eigenschappen en vaardigheden zoals leiderschap, goede communicatie, onderhandelingsvaardigheden en strategisch plannen zijn dan ook van cruciaal belang als je het wilt maken in de politiek.

Publicaties

Heb je eerdere blogs, artikels of andere publicaties geschreven die te maken hebben over de politiek of politiek gerelateerd zijn? Voeg deze dan ook toe aan je CV met een beschrijving waar ze gepubliceerd zijn.

Conclusie

Het maken en opstellen van een goede professionele CV hoeft niet moeilijk te zijn. Door het volgen van bovenstaande stappen en het kijken naar een CV voorbeeld, kun je eenvoudig een prachtige CV optellen die je kansen op het vinden van een baan als politieker zeker zullen boosten!

Standaardportret
Bekijk meer van