Geld besparen op je zorgverzekering met deze tips

Nu het einde van het jaar weer in zicht komt, nemen veel mensen hun verzekeringen onder de loep.

Door

Door de torenhoge inflatie, de stijgende energieprijzen en het duurder worden van het dagelijks leven in het algemeen willen ze waar mogelijk is geld besparen.

Dat kan onder andere door te beginnen met je zorgverzekering vergelijken 2023 om te zien waar je het meest voordelig uit bent voor jouw situatie. In dit artikel lees je er meer over én vind je nog meer tips en tricks om geld te besparen op je zorgverzekering.

Betaal je zorgpremie niet per maand maar per jaar

Waar je in ieder geval geld mee kunt besparen op je zorgpremie is door deze premie niet maandelijks af te tikken, maar door het bedrag jaarlijks te betalen. Er zijn namelijk heel wat verzekeraars in Nederland die korting geven wanneer je het bedrag voor een jaar in één keer betaalt in plaats van dat je het opsplitst in twaalf maanden. In sommige gevallen kan die korting oplopen tot 3%; een behoorlijk voordeel op een totaalbedrag van een paar honderd tot duizend(en) euro. Check dus of je huidige zorgverzekeraar dit aanbiedt of dat je moet overstappen om van dit voordeel te profiteren.

Kijk naar je aanvullende dekkingen van zorgverzekering

Daarnaast moet je goed kijken naar je aanvullende verzekeringen of dekkingen en in hoeverre je daar gebruik van maakt. Heb je bijvoorbeeld een extra dekking om de kosten van je bril of lenzen te dekken? Dan is de kans groot dat je meer betaalt voor de premie daarvoor dan dat je er uiteindelijk voor terug kan krijgen. Dat is zonde van je geld. En beschik je over een restitutiepolis dan is het zaak om voor de goedkoopste restitutiepolis te gaan wanneer je van de vrijheid van zo’n polis gebruik wil blijven maken. Er zijn redelijk wat verzekeraars die een restitutiepolis aanbieden.

Ga voor een hoger eigen risico om maandpremie te verlagen

Wat je ook nog kunt doen om minder te betalen voor je zorgverzekering is je eigen risico hoger zetten. Hoe hoger je eigen risico namelijk is des te minder je moet betalen voor je maandelijkse zorgpremie. Dit is met name aan te raden voor mensen die weinig tot niet met zorgkosten te maken krijgen. Maar: het is wel op eigen risico. Mocht je nou wel gebruik moeten maken van zorg dan staat je eigen risico hoog. Dat houdt in dat je eerst een flink bedrag zelf moet betalen voordat je aanspraak kunt doen op je zorgverzekering. Kijk dus goed wat voor je eigen situatie het meest voordelig is.

Budgetverzekering om kosten te dekken

Wil je voor een goedkope zorgverzekering gaan dan is een budgetverzekering aan te raden. Een budgetpolis ligt namelijk lager dan de naturaverzekering en de restitutiepolis. Houd er wel rekening mee dat je in dat geval ook bij minder plekken terecht kunt wanneer dat nodig is. Een budgetverzekering heeft namelijk minder contracten met ziekenhuizen. Spoedeisende hulp wordt altijd vergoed, maar zorg die ingepland kan worden moet op een bepaalde plek worden uitgevoerd wanneer je over een budgetverzekering beschikt en die kosten gedekt wil hebben. Doe je dat op een andere plek dan moet je een deel (50% tot 80%) van de rekening zelf betalen. Kijk dus voor jezelf wat de beste voordelige optie is.

Kijk uit voor dubbele verzekeringen

Veel mensen betalen zonder dat ze het weten te veel geld voor hun zorgverzekering omdat ze dubbel verzekerd zijn met aanvullende verzekeringen. Dat kan namelijk al heel gemakkelijk gebeuren. Ben je bijvoorbeeld regelmatig op reis en beschik je over een goede reisverzekering met dekking voor eventuele ziektekosten? Dan hoef je geen aanvullende zorgverzekering voor zorg in het buitenland af te sluiten. Doe je dat wel dan zul je geen bericht of melding krijgen van je verzekeraar, want dubbel verzekerd zijn is niet verboden. Je betaalt er alleen onnodig te veel geld voor.

Begin met zorgverzekeringen vergelijken voor goede deal

Weet je eenmaal wat je sowieso wel en niet nodig hebt in je zorgpakket? Dan is het eindelijk tijd om te beginnen met zorgverzekeringen vergelijken om zo de beste ‘deal’ voor jouw wensen en situatie te krijgen. Doe dat met behulp van een van de zorgverzekering vergelijkers die je online vindt; dat scheelt je veel tijd, energie en moeite om het zelf te doen. Een groot voordeel hiervan is dat je binnen een paar seconden te zien krijgt wat je waar kunt krijgen. Je bent dus binnen no time klaar met het uitkiezen van een nieuwe zorgverzekering waar je gegarandeerd de laagste prijs betaalt.

Standaardportret
Bekijk meer van