Gebrek aan overlijdensrisicoverzekering brengt grote risico’s met zich mee

Voor zeker 25.000 huishoudens met een huurwoning kan vroegtijdig overlijden van de kostwinner zorgen voor grote financiële problemen. Dat concludeert verzekeraar Scildon op basis van eigen onderzoek.

Door

De problemen ontstaan door het ontbreken van een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Na het overlijden van de kostwinner vervalt een belangrijk deel van het inkomen, terwijl de vaste lasten, zoals de huur, energierekening en boodschappen gewoon doorlopen.

Den Haag

Ook in de gemeente Den Haag speelt dit probleem. Maar liefst 56 procent van alle woningen in Den Haag betreft een huurwoning. Dat zijn ruim 145.000 huishoudens, waarvan een aanzienlijk deel gezinnen zijn.

Bij 69 procent van de hurende gezinnen ontbreekt de overlijdensrisicoverzekering. Bij de helft daarvan zouden er grote financiële problemen ontstaan bij vroegtijdig overlijden.

Geen besef risico’s bij ontbreken overlijdensrisicoverzekering

Volgens Scildon denken veel mensen met een huurwoning niet na over de gevolgen van overlijden, laat staan over het kiezen van een ORV.

Van de huishoudens die wel nadenken over een ORV schat 55 procent de premie van de verzekering veel te hoog in. 21 procent heeft geen idee van de geldende premies.

In de praktijk vallen de kosten mee. Een gezin is meestal al voor minder dan 15 euro per maand goed verzekerd voor overlijdensrisico’s. Verzekeraars pleiten daarom voor betere voorlichting rondom levensverzekeringen

Behoeden voor financiële problemen

Een overlijdensrisicoverzekering kan nabestaanden voor financiële problemen behoeden. Maar hoe werkt deze verzekering eigenlijk?

  • Iedere maand wordt er premie afgedragen aan de verzekeraar
  • In ruil daarvoor is de verzekerde een bepaalde periode gedekt
  • Als de verzekerde komt te overlijden binnen de looptijd gaat de uitkering naar de nabestaanden
  • Zij kunnen deze gebruiken voor het blijven betalen van de vaste lasten, zoals de huur of om een schuld in te lossen

Er zijn verschillende soorten en maten levensverzekeringen. Als je hulp nodig hebt bij het kiezen, kun je het beste een financieel adviseur inschakelen.

Als aanspraak gemaakt moet worden op de uitkering van een ORV is een overlijdensakte vereist. Deze kan worden opgevraagd bij de gemeente. Voor Den Haag kan deze link worden gebruikt.

Standaardportret
Bekijk meer van