Financiële onafhankelijkheid

Een term die je tegenwoordig veel tegen kunt komen, is FIRE. FIRE is een term die te maken heeft met financiële onafhankelijkheid. De term staat voor Financialy Independant, Retire Early.

Door

Het is een Amerikaanse term die de laatste tijd steeds vaker wordt gebruikt. Iedereen heeft wel een andere gedacht over wat financiële onafhankelijkheid nou precies is. Voor de ene persoon kan dit betekenen dat je zoveel geld hebt dat je niet meer hoeft te werken terwijl dit voor een ander kan betekenen dat je de vrijheid hebt om te doen wat je wilt doen. Daarom gaan we in dit artikel kijken wat financiële onafhankelijkheid is en hoe dit precies werkt.

Wat is financiële onafhankelijkheid?

Financiële onafhankelijkheid houdt in dat je genoeg geld hebt om jezelf en je gezin te onderhouden. Op het moment dat je financieel onafhankelijk bent, verdien je dus meer dan het minimumloon in Nederland. Hierdoor kun je dan ook alles betalen wat je wilt betalen. Eén van de onderdelen die voor veel mensen bij financiële onafhankelijkheid hoort, is beleggen. Zo kan het beleggen in de Bitcoin hier bijvoorbeeld een mogelijkheid voor zijn.

Hoe bereik je financiële onafhankelijkheid?

Op het moment dat je financiële onafhankelijkheid wilt bereiken, is de kans groot dat je de vraag hoe word ik financieel onafhankelijk hebt. Financiële onafhankelijkheid bereiken hoeft echter helemaal niet lastig te zijn. Eigenlijk zit je dan in een staat dat het een optie is om te werken. Hierdoor heb je niet de verplichting om aan het werk te gaan. Als je zin hebt om wat te doen, kun je wat gaan doen. Als je hier geen zin in hebt, is het mogelijk om gewoon lekker niks te doen en rond te komen.

Er zijn een aantal manieren waarop je financiële onafhankelijkheid kunt bereiken. Zo is het mogelijk om een goed bedrijf op te zetten die geld voor je maakt zonder dat je wat hoeft te doen of je kunt investeren. Door bijvoorbeeld de ethereum koers bij te houden kun je gaan investeren in een crypto currency. Andere opties voor het investeren zijn dingen zoals aandelen.

Hoeveel geld heb je nodig om financieel onafhankelijk te zijn?

Het is voor iedereen anders welk bedrag je nodig hebt om financieel onafhankelijk te zijn. Als je de vraag hebt wanneer ben je financieel onafhankelijk is hier niet maar één antwoord op te geven. Dit komt omdat het per persoon verschilt wanneer je financieel onafhankelijk bent. De FIRE-beweging heeft hier echter wel een mening over. Met de FIRE-methode is het namelijk de bedoeling om te kijken naar hoeveel je uitgeeft.

Op het moment dat je elk jaar 30.000 euro uitgeeft, geef je 2.500 euro per maand uit. Om financieel onafhankelijk te zijn, heb je 750.000 euro nodig. Als je je maandelijkse uitgaven vermindert, is het mogelijk om sneller financieel onafhankelijk te worden. Dit komt omdat je dan maar 450.000 euro nodig hebt om volledig financieel onafhankelijk te worden. Als je dit weet te bereiken, is het mogelijk om jezelf FIRE te noemen.

Standaardportret
Bekijk meer van