Elfstedentocht, vergeet het nu maar

Ook al voorspellen de experts dat het eind februari nog winters wordt, een Elfstedentocht zit er eigenlijk niet meer in. Laat het voorjaar dan maar komen.

Door

Storm, hogere temperaturen. Het weer is onstuimig en totaal niet winters. Veel mensen zijn dan ook van mening dat de Elfstedentocht nog slechts een sportevenement is dat louter in geschiedenisboeken voorkomt.

Veel mensen wederom teleurgesteld

Wie zich had verheugd op de winter tijdens welke je met een rugzak vol proviand over sloten en meren kon schaatsen, is voor het zoveelste jaar teleurgesteld. We hebben de dikke truien en sjaals nauwelijks hoeven aantrekken, laat staan dat de schaatsen uit het vet gingen.

Daarentegen fietsen we met een zware schooltas keihard tegen de wind in en worden sportwedstrijden afgelast ofwel vanwege de heftige wind of vanwege flinke hoeveelheden regen die de velden onbespeelbaar maken.

Zelfs ondergelopen weilanden krijgen geen ijs

Balen, vinden veel mensen. Weeronline constateert dat ook deze winter, de 23e winter achter elkaar, de Elfstedentocht mijlenver weg is en zo goed als zeker niet wordt verreden. Om de Elfstedentocht te kunnen houden moet op de hele route 15 centimeter ijs liggen. Zelfs schaatsen op een ondergelopen weiland hoeven we niet te verwachten. Volgens weeronline is het deze maand zacht met meer neerslag dan gebruikelijk.

Krijgen we deze zomer zware regenbuien?

Op naar het voorjaar en de zomer dan maar. De voorspelling? Voor maart, april en mei wordt bovengemiddeld warm weer berekend. Doordat na een zachte winter en zachte lente de Noordzeetemperatuur aan het begin van de zomer hoger is dan normaal kan dit, bij wind vanaf de Noordzee, meer neerslag opleveren. Een warme zee verdampt namelijk meer vocht en dit leidt tot meer en zwaardere buien.

Wil je echt weten hoe onze zomer eruit gaat zien dan moet je wachten tot 1 juni. Dan komt onder andere weeronline met nieuwe voorspellingen. Dus zwiepen we de leren tas op de rug en bijten nog even door. We moeten nog een poosje tegen wind en regen opboksen.

Standaardportret
Bekijk meer van