Een oppas vinden in Den Haag, hoe doe je dat veilig?

Een oppas vinden in Den Haag, hoe doe je dat veilig? Je hebt meerdere opties voor een gastouder, oppas of au pair vinden. Lees verder.

Door

Bij een betrouwbare oppas vinden denken veel mensen aan iemand uit hun omgeving. En hoewel je uiteraard deze taak het liefst bij een bekend persoon zoals opa of oma of een goede vriend neerlegt, kan dit niet altijd. Hoe vind je een oppas in Den Haag waarvan je zo goed mogelijk kunt inschatten of dit de juiste persoon is? In dit artikel lees je een aantal tips daarvoor. Ook lees je over een platform waar je een oppas kunt vinden en een register waar je de naam van een gastouder in op kunt zoeken.

Via via een oppas vinden

Je kan een oppas via via vinden door rond te vragen op de kinderopvang of bij bijvoorbeeld de zwangerschapscursus. Aan collega’s of vrienden vragen of zij een goede oppas kennen kan natuurlijk ook. Wanneer je niet helemaal zeker bent over de kwaliteit van de oppas of simpelweg via via geen oppas kunt vinden, kom je als snel online uit. Met online oppas zoeken wordt bedoeld dat je via een platform voor oppassers of via een website als Marktplaats een oppas gaat zoeken. Via social media een oppas zoeken kan natuurlijk ook.

Gespecialiseerde platformen

Een bedrijf als Nina.care kun je zien als een plek waar oppassers en au pairs gekoppeld kunnen worden aan gezinnen die hiernaar zoeken. Het voordeel van zo’n platform in vergelijking met een algemene website of social media kanaal is dat het platform eisen kan stellen. Zo kan een goede referentie opgeven verplicht zijn voor de oppas getoond wordt op het platform.

Oppas beoordelen

Je zult altijd persoonlijk kennis willen maken met de oppas voor je zomaar de deur uitloopt en je kindje aan de oppas toevertrouwd. Neem dus altijd de tijd voor de kennismaking. Stel vragen en leg duidelijk uit wat jij verwacht. Dit draagt bij aan een goed vertrouwen voor de toekomst. Merk je tijdens de kennismaking dat je er geen goed gevoel bij hebt of geen klik voelt, geef dit dan ook eerlijk aan. Denk eraan dat je liever wat meer tijd besteedt aan één goede oppas vinden dan vaak van oppas te moeten wisselen. Dit kan voor jouw kindje ook prettiger zijn. Kinderen kunnen zo na verloop van tijd een band opbouwen met de oppas.

Duidelijke afspraken maken

De oppas zal een bepaalde verwachting hebben en jijzelf ook. Neem als voorbeeld het reizen, betaal je de reiskosten van de oppas of zijn deze voor hem of haar zelf? En wat als je kindje ziek is of het evenement gaat op het laatste moment toch niet door? Tot hoeveel uur van tevoren kun je de oppas dan nog afzeggen zonder betaalverplichting? Ook over de omgang met je kind en het uitvoeren van taken maak je het beste duidelijke afspraken. Verwacht je dat de oppas ook wat huishoudelijke taken uitvoert, zoals speelgoed opruimen? Voor een indicatie van oppas tarieven kun je op de website van Nibud kijken.

Landelijk register kinderopvang

Voor organisaties is er een register waar je deze in kunt opzoeken. In Nederland is dat het Landelijk Register Kinderopvang. Er is ook het Personenregister Kinderopvang. In het eerste kun je zelf bedrijven zoeken, de tweede is niet openbaar te bekijken. Nu is het zo dat je jouw buurmeisje die wel eens oppaswerk doet niet in zo’n register zult tegenkomen, maar een gastouderbureau zal er wel in kunnen staan.

Ervaringen op betrouwbare bronnen lezen

Tot slot is het goed om je ervan bewust te zijn dat niet alle bronnen online betrouwbaar zijn. Iemand kan in Google reviews of op Facebook een hoge beoordeling hebben doordat vrienden van diegene een review geschreven hebben. Je zult dus of een officieel register moeten bekijken, of persoonlijk degene kennen die de referentie geeft, of een platform zoals Nina.care moeten gebruiken.

Standaardportret
Bekijk meer van