Een open of toch een dichte kist tijdens de uitvaart?

Nadat een persoon is overleden zullen de nabestaanden van alles moeten regelen, terwijl ze tegelijkertijd ook moeten rouwen.

Door

Het is dan ook verstandig om van tevoren een begrafenisverzekering af te sluiten, al kan dit natuurlijk ook gedaan worden voor een crematie. Op deze manier kan de overledene voor zijn of haar overlijden al wensen doorgeven en dingen regelen voor de uitvaart. Hierbij kan ook gedacht worden aan de kist. Welke kist je wilt is hier natuurlijk onderdeel van, maar er moet ook beslist worden of het open of dicht zal zijn tijdens de uitvaart. Dat is over het algemeen geen eenvoudige keuze.

Open kist tijdens de condoleance

Uiteraard zijn er specifieke gevallen waarin er niet gekozen hoeft te worden. De kist moet dan tijdens de condoleance en uitvaart gesloten zijn, maar in de meeste gevallen kan men wel kiezen. Over het algemeen zal er dan gekozen worden om de kist tijdens de condoleance open te laten, wat de meest voorkomende keuze is in Nederland. Op deze manier zijn de mensen beter in staat om op een goede wijze afscheid te nemen van hun dierbare. Voor veel personen is het namelijk belangrijk om de dierbare nog een keer te zien, zo kunnen ze dus beter afscheid nemen. Het is dus relatief gewoon om tijdens de condoleance de kist te openen, maar dit wordt eigenlijk amper gedaan tijdens de uitvaart.

Limburg kiest voor een dichte kist tijdens uitvaart

Met name in Limburg is het uniek dat de kist tijdens de uitvaart open is. Inwoners van de zuidelijke provincie vinden het daarentegen juist wel weer normaal dat de kist open is tijdens de condoleance, maar dit doen ze zeker niet gedurende de uitvaart. Hier kiezen dus de meeste mensen in Nederland voor, maar uiteraard niet iedereen. Voornamelijk Groningers kiezen relatief vaak voor een open kist tijdens de uitvaart, dit is meestal hun wens. Liefst 72 procent van de Groningers wilt een open kist gedurende de uitvaart. Zo zijn er dus duidelijke verschillen tussen de inwoners van de verschillende Nederlandse provincies te zien, wat toch wel enigszins opvallend is.

Standaardportret
Bekijk meer van