Een lezing organiseren in de buurt? Zo pak je het aan!

Wil jij een lezing organiseren in de buurt? Dat is een ontzettend goed idee! Lezingen kunnen ontzettend inspirerend zijn en zijn de ideale manier om mensen samen te brengen en constructieve discussie te laten ontstaan.

Door

Zorg voor interessante spreker via een goed sprekersbureau. Dit zijn de dingen waar je aan moet denken als je een lezingenavond wil organiseren.

Doel en doelgroep

Waarschijnlijk organiseer jij je lezing met een bepaald doel. Misschien zijn dat idealen en wil je een lezing organiseren om meer bekendheid te creëren over diversiteit of klimaatverandering, misschien wil je leuke trendwatchers uitnodigen, of misschien wil je een leerzame avond voor iedereen in de omgeving die geïnteresseerd is in wetenschap. Het maakt een groot verschil of jij een lezing organiseert met allemaal sprekers die kennis hebben van theoretische natuurkunde, of dat jij een lezing organiseert met een sterke feministische inslag. Wees bewust van wie waar op af zou komen. Zo kun je je marketing dadelijk sterk inzetten. Bij een lezing met feministische inslag kun je bijvoorbeeld beter adverteren bij een plaatselijke yoga vereniging of een bibliotheek, terwijl je met een lezing over leiderschap eerder bedrijven langs kunt gaan.

De sprekers

Voor een lezing heb je goede sprekers nodig. Niet iedereen met kennis over een bepaald onderwerp is een goede spreker, dus ga echt op zoek naar een goed sprekersbureau dat mensen aanbiedt die zowel veel kennis hebben, als over de vaardigheid beschikken om een publiek te boeien. Als vanuit de spreker de lezing nog geen naam heeft, zorg dan dat je een pakkende naam bedenkt die niet te algemeen is, waardoor mensen nieuwsgierig worden. Een lezing over het heelal klinkt bijvoorbeeld minder interessant dan een lezing over het heelal: is het eindig of oneindig, en hoe kunnen we dat weten? Neem interessante en prikkelende vraagstukken op in je marketing.

Datum en locatie

Probeer drie maanden op voorhand al je datum en locatie vastgelegd te hebben, zodat je voldoende tijd hebt om mensen naar jouw evenement te trekken. Donderdagavond, vrijdagavond, zaterdagavond of zondag in de middag zijn de meest ideale momenten om een leuke lezing te organiseren. Laat de avond vooral niet al te lang duren. Dat schrikt mensen af. Ga voor 1,5 uur met ongeveer 20-25 minuten per spreker. Wat locatie betreft zijn bibliotheken, dorpshuizen en plaatselijke horeca vaak welwillend om jouw evenement te hosten. In sommige gevallen zul je hier een kleine vergoeding voor moeten betalen. Laat dit mede je ticketprijs bepalen. In andere gevallen zijn ze voor niets akkoord, omdat een lezingenavond ook mensen trekt die allemaal iets aan de bar bestellen.

Bekendheid creëren

Tot slot: wanneer de organisatie voor het grootste deel rond is, is het natuurlijk belangrijk om naam te maken voor je evenement. Zorg voor een mooie pagina op de socials en maak hier een zakelijk account van, zodat je voor een paar euro je posts kunt promoten, zodat ook mensen die jou niet volgen het kunnen zien. Neem ook contact op met plaatselijke krantjes. Die worden gelezen door meer mensen dan je denkt. Druk ook een paar mooie flyers af die je kunt achterlaten op plekken die relevant zijn voor jouw doelgroep.

Standaardportret
Bekijk meer van