Dit zijn de tuintrends voor de zomer van 2022

Veel mensen wisten het al, maar sinds corona is het nog duidelijker geworden: we zijn niet gemaakt om constant binnen te zijn. Dat was tijdens de lockdowns in de pandemie duidelijk te zien toen we massaal aan het tuinieren sloegen.

Door

Wat nu juist opvalt, is dat tuinieren ook na de lockdowns populair blijft. Kan je tuin nog een boost gebruiken voor de zomer? Je bent zeker nog niet te laat. Daarom lees je in dit artikel de beste tips en tricks voor je tuin in de zomer van 2022. Met onder andere Kees Smit tuinmeubelen, veel boho accessoires en duurzame materialen.

Terug naar de natuur: groene tuinen

Als er iets is dat de laatste jaren weer hipper is geworden dan zijn het wel groene tuinen, dakterrassen en balkons. Met oog op het klimaat willen we allemaal ons steentje bijdragen aan een groenere wereld. Dat betekent: tegels eruit, natuur erin! Hierbij kan het niet groen genoeg zijn. Denk aan mooie groene heggen, grote grasvelden en planten met opvallende groene bladeren. Ook in de tuinmeubelen mag je voor natuurlijke tinten gaan. Zo zien we veel verschillende soorten groen terug, zoals saliegroen en mosgroen. Combineer dit met moderne loungesets en je krijgt een goede mix van diverse stijlen waarbij groen in zowel kleur als karakter de hoofdrol speelt. Zelfs op een klein balkon kun je experimenteren met groen; maak van je balkon een natuurlijk en groen geheel. Dat ziet er niet alleen fraai uit; bijen, vlinders en andere insecten worden daar ook erg blij van.

Tuin als verlenging van de woonkamer

We zijn de laatste jaren steeds vaker buiten te vinden. De tuin is hierbij een soort verlengstuk van de woonkamer geworden; iets wat we ook zeker terug zien in hoe de tuin is ingericht. Zo maken we niet alleen in de zomer gebruik van de tuin of het balkon, maar kiezen we er ook juist voor om lekker in de herfst of de winter buiten te zitten. In deze seizoenen is een overkapping of een veranda geen overbodige luxe. Ook moet je ervoor zorgen dat je lekker warm blijft, bijvoorbeeld met een tafelhaard of een houtkachel. Op een frisse zomeravond zijn dit soort verwarmingselementen natuurlijk ook meer dan welkom. Om je buitenleven compleet te maken, kun je ook nog eens kijken naar de mogelijkheden voor een buitenkeuken. Lekker pizza bakken in eigen tuin… dat voelt bijna als vakantie!

Boho accessoires: Ibiza style in je tuin

Natuurlijk is een huis in Den Haag wel even wat anders dan een mooie casa op een Spaans eiland. Dat betekent echter niet dat je de tuin niet kunt omtoveren tot een zonnig paradijs met vakantievibe! Dat komt goed uit, want dit jaar is de boho stijl helemaal hip in je achtertuin. Nu we onze tuin steeds vaker als een verlengstuk van de woonkamer gebruiken, kun je die buitenruimte net zo goed óók zo gezellig inrichten. Binnen de boho stijl zien we kussens in aardse kleuren, veel gebruik van terra cotta plantenpotten, fluffy plaids in alle kleuren, magische lampions en opvallende muurdecoratie. Veel mensen denken dat deze stijl te veel is wanneer je bijvoorbeeld over een moderne loungeset beschikt, maar ook dan is het juist een hele vrolijke toevoeging.

Gebruik duurzame materialen buiten

Bij de twee bovenstaande trends past de volgende trend ontzettend goed: duurzaamheid in je tuin. Steeds meer mensen vinden het belangrijk om iets te betekenen voor het milieu. Zij scheiden bijvoorbeeld afval, wekken groene stroom op en zijn bezig met consuminderen. In je tuin kun je een steentje bijdragen door te kiezen voor duurzame materialen. Zit je bijvoorbeeld tussen Kees Smit tuinmeubelen te neuzen? Kies dan liever voor een set die gemaakt is van duurzaam hout dan voor een set van plastic. Dit zien we ook terug in andere elementen in en buiten je huis. Schuttingen en andere toepassingen van hout koop je bijvoorbeeld het liefst met een duurzaam FSC of PEFC keurmerk. En tuinverlichting? Die wek je zelf op met een solar-element.

Je eigen groente, fruit en kruiden kweken

De laatste jaren zijn moestuintjes ontzettend hip geworden. Toen veel mensen aan het begin van de coronacrisis de supermarkten bestormden omdat ze bang waren dat er niets meer te koop zou zijn, waren mensen met een moestuintje maar wat blij. Zij kweekten namelijk hun eigen groente, fruit en kruiden. Hoewel dat tegenwoordig niet meer de reden hoeft te zijn om een moestuin te beginnen, is het wel heel leuk om een deel van je tuin in te richten voor het planten van zaadjes voor groente, fruit en diverse kruiden. Hoe leuk én lekker is het om bijvoorbeeld soep te kunnen maken van je eigen gekweekte groente? Of om de dag te beginnen met een verse appel uit eigen tuin?

Standaardportret
Bekijk meer van