Den Haag Centraal helpt je met de beste gehoortest online voor een nieuw hoortoestel

Twijfel je of je gehoor nog wel goed is? In diverse winkels kun je een gratis gehoortest laten doen. Je weet dan binnen vijftien minuten of je gehoor nog goed is, of dat je misschien een gehoorapparaat nodig hebt. De audicien neemt deze gehoortest bij je af. Wist je dat je ook een gehoortest online kunt doen? Het is een fijne manier om een eerste indicatie te krijgen, alvorens je een audicien bezoekt.

Door

Wat houdt een hoortest in?

Een hoortest onderzoekt in hoeverre je oren kunnen waarnemen. Als je een gehoortest in de winkel doet, dan krijg je hiervoor een speciale koptelefoon op. Met deze koptelefoon worden je oren volledig afgesloten, zodat je geen last hebt van omgevingsgeluiden. Bij een eventuele gehoorschade wordt niet alleen gekeken naar een hard of zacht geluid, maar ook naar de frequentie van een geluid. Je krijgt daarom een serie piepjes te horen.

Je hoort deze piepjes met verschillende toonhoogten, eerst in het ene oor en dan in het andere oor. Met een knop kun je dan aangeven in welk ook je het geluid hoort. Op deze manier kan er precies onderzocht worden wat door welk oor wordt waargenomen, op welke toonhoogte en op welk volume.

Hoe werkt een gehoortest online?

Als je een online gehoortest af wilt nemen, is het belangrijk dat je plaats neemt in een rustige ruimte. Je kunt gebruik maken van een koptelefoon of speakers om de test te doen. Een koptelefoon zorgt voor een nauwkeuriger resultaat dan speakers, aangezien dan beide oren afzonderlijk getest kunnen worden. Zet het geluid van je computer op een volume dat voor jou comfortabel is. Als eerste zul je woorden en vervolgens nummers horen. Je hoort dit in groepjes van drie, het achtergrondgeluid verandert terwijl je deze nummers en woorden hoort.

Het is een simpele test die een indicatie kan geven of er eventueel gehoorschade is, maar het is in geen geval een vervanging voor een medische diagnose door een KNO arts. Heb je na het doen van deze test het idee dat je te maken hebt met gehoorverlies, dan kun je een uitgebreide gehoortest laten doen bij één van de vele audiciens.

Het vergelijken van hoortoestellen

Heb je gehoorverlies? Dan is de volgende stap het laten aanmeten van een hoortoestel. Er zijn tegenwoordig zoveel hoortoestellen op de markt, dat er altijd wel een te vinden is die bij jouw specifieke wensen past.

 

Standaardportret
Bekijk meer van