Beleggen: hoe pak je dit aan?

Je hebt misschien wel eens nagedacht wat je zou doen met geld dat je over hebt en dat je wil laten groeien.

Door

In dat geval kan beleggen een optie zijn. Dat kan door aandelen te kopen van bedrijven die op een beurs genoteerd zijn. Maar er zijn ook andere opties als je wilt beleggen in een bedrijf. Bijvoorbeeld in een startup die je persoonlijk erg aanspreekt. In dit artikel vertellen we je meer over de mogelijkheden.

Duidelijk doel

Wanneer je begint met beleggen is het belangrijk dat je een duidelijk doel hebt. Op die manier weet je hoeveel risico je wil en kan nemen. Lees je dus goed in zodat je weet in welke bedrijven of startups je beter wel of niet kunt investeren.

Als je een mooi bedrijf hebt gevonden om in te investeren, hou dan onder andere wel rekening met deze drie belangrijke voorwaarden om te gaan beleggen:

1.      Ga voor de lange termijn

Snel geld verdienen met een goede belegging is een droom voor veel mensen, maar het is niet heel realistisch. Daarom is het goed om je vooraf te realiseren dat je je beter kunt richten op de lange termijn. Je gelooft in het bedrijf waarin je investeert, toch? Vertrouw er dan ook op dat jouw belegging na verloop van tijd meer waard zal worden. Je hoeft er dus niet de hele tijd mee bezig te zijn of erover na te denken.

2.      Spreid je beleggingen

Het is nooit verstandig om al je geld op één spreekwoordelijk paard te zetten. Zorg voor een goede spreiding, zodat eventuele tegenvallende resultaten van de ene belegging zo veel mogelijk kunnen worden gecompenseerd door de winsten van een andere. Denk bijvoorbeeld aan aandelen in verschillende sectoren en landen. Ook is het altijd verstandig om niet al je geld in aandelen te stoppen, maar bijvoorbeeld ook in ETF’s (trackers) en/of obligaties. Spreiding helpt je om risico’s te verminderen.

3.      Investeer alleen met geld dat je over hebt

Als je vaste lasten moet betalen en je hebt het geld daarvoor in beleggingen gestopt in de hoop op snelle winst, kun je in de problemen komen. Je weet dat beleggen risicovol is en vooral geschikt is voor rendement op langere termijn. Daarom is het belangrijk om alleen te gaan investeren met geld dat je over hebt. En daar kun je zelf keuzes in maken natuurlijk. Eens wat minder uit eten gaan, omdat je dat toch wel erg veel doet, en van dat geld aandelen kopen, is daar een voorbeeld van. Beleg op jouw manier!

Beleggen kent risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

 

Standaardportret
Bekijk meer van