Alles wat je moet weten over groen rijden
Het is helemaal niet gek als je vraagtekens stelt bij de elektrische auto. Het is juist goed om je bedenkingen te hebben. Sinds kort weten we dat de Europese Unie de verkoop van voertuigen met een verbrandingsmotor in de ban doet na 2035. Dat betekent dat je geen benzine auto meer kan kopen. Het is dus zeker een goed idee om je in de e-auto te verdiepen. Is het eigenlijk al goedkoper om elektrisch te rijden dan met een benzineauto of is de brandstofauto vooralsnog goedkoper?
De aanschaf van de auto
We hoeven geen lang debat te voeren over welke auto duurder is qua aanschaf. Dat is uiteraard de elektrische auto. Over het algemeen betaal je gemiddeld zo’n 10.000 euro meer voor een e-auto dan voor een benzine-, diesel of gasvoertuig. De vraag is echter of je onderaan de streep, als je alles meeneemt in de berekening, goedkoper uit bent met de een of met de ander.
De kosten per kilometer
Als je een elektrische auto rijdt, dan kun je het voertuig voor tien à twintig euro per volle batterij volstoppen. Dat is een stuk goedkoper dan de 50 liter die je tankt voor maar liefst honderd euro de laatste jaren. Als je dan ook nog eens met zonnepanelen gratis energie opwekt, dan kun je helemaal goedkoop rijden. Het is tegenwoordig overigens steeds makkelijker en goedkoper om langs de weg te laden. Ben je op zoek naar elektrische laadpalen Den Haag dan kun je gewoon simpel browsen, je route invoeren en zien welke palen er langs jouw route staan.
Het onderhoud van de e-auto
Een elektrisch voertuig heeft vele malen minder onderhoud nodig dan een benzine- of dieselauto. Het feit is dat er veel minder bewegende onderdelen aan een dergelijke auto zitten. Om die reden zie je dat veel mensen een elektrische auto goedkoper rijden dan benzineauto’s. Zeker omdat je veel geld betaalt bij de garage voor een monteur per uur. Denk bijvoorbeeld aan de remmen – omdat de auto zichzelf tijdens het remmen weer oplaadt, gaan de remmen veel minder snel stuk en hoef je ze veel minder vaak te verwisselen.
De batterij
Uiteindelijk is de grootste kostenpost bij een elektrische auto de batterij. Dat is overigens ook het meest vervuilende aspect van de auto. Ja, dat is helaas waar. Toch wegen de kosten van een nieuwe batterij niet op tegen de kosten van het onderhoud van een gewone benzineauto. Hoe je het ook wendt of keert, een elektrische auto is onderaan de streep een stuk goedkoper, al zal het niet veel schelen.
Met dank aan het kabinet
De Nederlandse overheid heeft zichzelf als doel gesteld om de wegen in Nederland al tegen het jaar 2030 voor het grootste gedeelte vol te hebben rijden met elektrische auto’s. Het is om deze reden dat mensen nu snel nog een elektrische auto kopen, want de kans bestaat dat na 2030 er geen subsidie meer komt. Ook betaal je nu nog geen wegenbelasting.