Aandelen voor dummies: 4 beleggen tips

Ben jij de lage spaarrente helemaal zat? Wil jij geld opzij zetten met als doel het opbouwen van financiële onafhankelijkheid?. Dan is beleggen beslist wat voor jou. Op het moment dat jij jarenlang een bedrag investeert in een bedrijf dan ben jij in staat om hier financiële winst over te maken.

Door

Als jij belegt in aandelen dan word jij mede-eigenaar van het bedrijf, hierbij hoort het dat je recht hebt op een dividenduitkering. Op basis van het feit dat jij mede-eigenaar bent krijg je van het bedrijf een bedrag dat je voor jezelf mag houden. De hoogte hiervan wordt bepaald door de financiële situatie van het bedrijf in kwestie. Verder kunnen de aandelen die jij hebt in waarde gaan stijgen of dalen, dit wordt bepaal door vraag en aanbod. Beleggen in aandelen kan met kleine en grote bedragen en is voor iedereen mogelijk. Hierbij vier tips!

Tip 1: Stel een financieel plan op

Als je begint met beleggen is het belangrijk dat jij voor jezelf duidelijk maakt wat de hoogte is van het bedrag dat jij gaat wegzetten. Op deze manier weet je welk bedrag je inlevert en houd je voldoende over voor je primaire levensbehoeften. Op basis van het bedrag dat je opzij zet kan je vervolgens de keuze maken in wat voor aandelen jij wilt beleggen.

Tip 2: Kies een goede broker

Een broker is een soort tussenpersoon waarbij jij je aandelen koopt en indien jij dat wilt op den duur weer verkoopt. Hierbij is het belangrijk dat je een broker uitkiest waarbij je geld op een veilige manier wordt opgeslagen. Controleer of bij de broker je account vergrendelt is en of niet iedereen zomaar toegang heeft tot jouw financiële gegevens. Kijk verder naar de transactiekosten die een broker vraagt. Met name als je met kleine bedragen wilt beleggen zijn lage transactiekosten een enorm voordeel. Op deze manier hoef jij de transactiekosten niet van je winst af te trekken.

Tip 3: Lees en onderzoek wat bij jou past

Kennis van de financiële markt is een vereiste voordat je begint met beleggen. Op deze manier kan je de risico’s die ondernemen met zich meebrengt niet elimineren maar wel verminderen. Verder is het belangrijk om te achterhalen in welke aandelen je wilt beleggen. Er zijn vele opties mogelijk, namelijk in cryptomunten, techniek of in vastgoed. De keuze die je hierin maakt moet aansluiten op jouw financiële situatie en doelstellingen.

Tip 4: Spreid je risico’s

Beleggen is helaas geen onderneming zonder risico’s voor jou. Je kan deze risico’s echter wel verminderen door voldoende kennis en expertise op te bouwen en de risico’s te spreiden door te investeren in verschillende aandelen. Het is namelijk op de beurs altijd mogelijk dat de aandelen plotseling instorten en indien jij al je geld hebt geïnvesteerd in één aandeel ben je dan direct alles kwijt. Indien je echter hebt geïnvesteerd in meerdere aandelen heb je meer kans op succes en gespreid risico op verlies. Wie weet is beleggen jouw weg naar economische welvaart!

Standaardportret
Bekijk meer van