‘Wij zijn geen aftandse junks meer’

Afkicken en dan aan de slag voor je horeca-diploma. Dat kan bij Brasserie UP aan de Javastraat. ‘We horen er nu bij’.

Door

 Door Paul Waayers

In de Tuinzaal van wellnesshuis BLOOM – House of Health aan de Koninginnegracht heerst op een vrijdagmiddag eerder deze maand een gemoedelijke drukte. Vrienden en familie zijn aanwezig op de diploma-uitreiking van de ex-verslaafden Ernst, Najib, Kevin, Chanel en Manolito. In augustus 2016 begonnen zij − na hun afkicken − in een leer-werktraject bij Brasserie Up aan de Javastraat 69a aan hun opleiding tot kok of gastheer/gastvrouw op MBO 2-niveau.

Chanel is heel trots op het resultaat, maar zegt ook: “Kijk, dat diploma is mooi maar de grote waarde daarvan is dat we nu weten en voelen dat wij iets kunnen, dat we geen aftandse junks meer zijn. Wij kunnen slagen in het leven en dat zijn we nu aan het doen!?

Drijvende kracht achter de lunchroom is Willem Govert, oud- horecaman, bevoegd leraar in horecavakken en als ex-drankverslaafde op de hoogte van de valkuilen na het afkicken. Hij startte Brasserie Up in augustus 2016 waar ex-verslaafden dus in een leer-werktraject hun horecadiploma kunnen halen.

Willem: “Na het afkicken val je in een gat. Je gaat weer zitten piekeren en binnen de kortste keren ‘hang je er weer aan’. Kijk, ik heb de onderwijsbevoegdheid horeca en voeding, dus ik leer ze hier de praktische kanten van het horecavak. En één dag in de week komt iemand van het ROC Amsterdam bij Brasserie Up langs voor de vakken Nederlands, Engels en rekenen.”

Keiharde werkers

Na de opening − nu bijna een jaar geleden − togen de vijf kersverse ‘Uppers’ aan het werk om een nieuw en kansrijk leven op te bouwen richting chef-kok of om een eigen horeca-onderneming te starten, dan wel een vervolgstudie op te pakken.  

Willem: “Het verhaal achter iedere verslaafde is er één met een hoop bagger. Maar als jij de kracht hebt om een verslaving te overwinnen, dan ben je een doorzetter. Dat heb je hier nodig want bij Brasserie Up is het zes dagen in de week keihard werken en daarnaast heb je ook nog je studie. En dat ze uit verdomd goed hout zijn gesneden, bewijzen hun cijfers. Die zitten constant boven de 7. Zelfs doorgewinterde ROC-leraren zeggen: “Zo ?n groep, die consequent zulke hoge cijfers haalt, hebben we nog nooit meegemaakt! Hoe kan dit?’ Heel simpel. Ex-verslaafden die weer een kans krijgen, zijn hele betrouwbare en keiharde werkers”

Overigens was er bijna geen diploma-uitreiking geweest. In februari 2017 liep de brasserie − ondanks de publicitaire inspanningen van topkok Henk Savelberg − zo slecht dat Govert geen andere oplossing zag dan de tent maar te sluiten. Maar zie, op het aller-allerlaatste moment stapte Marieke Hoekstra, eigenaresse van BLOOM de zaak binnen. Of Govert en zijn medewerkers haar bedrijf een paar keer per week konden cateren. Brasserie Up was gered.

De diploma-uitreiking kon dan ook niet anders dan in het stijlvolle BLOOM-pand gebeuren. Na de plechtigheid praten de geslaagden nog wat na. “Het mooiste was dat ik eindelijk erkenning kreeg. Van Willem en mijn collega’s. Een geweldig gevoel,” zegt Kevin stralend. Op Manolito had het werk een bijzonder effect. “Brasserie Up was een soort kalmeringstablet voor mij. Ik kon weer leren omgaan met mensen en me intussen de nodige horecavaardigheden eigen maken. De brasserie heeft mijn leven compleet en ten goede veranderd.”       

Groepsfoto met alle geslaagde uppers. Foto: Eveline van Egdom

 

Abonnee worden van DHC? Klik dan hier.

Standaardportret
Bekijk meer van