Files en parkeerproblemen: Scheveningers vinden moeizaam plekje voor hun auto

Door de parkeerproblemen in Scheveningen kunnen wijkbewoners hun auto niet meer voor de deur kwijt. “We zijn al blij als die in dezelfde straat kan staan.”

Door

Diverse Facebookgroepen, zoals ‘Overlast op Scheveningen’ en ‘Het is fijn om een Scheveninger te zijn’, stonden deze zomer weer vol met filmpjes van rijen auto’s die naar de kuststrook probeerden te komen. Een Facebookgebruiker hekelt vanaf zijn balkon een straat met een file waar een ambulance nauwelijks doorheen weet te manoeuvreren.

Een ander, lid van een van de groepsgesprekken, berispt twee motoren die staan geparkeerd in een straat met een parkeerverbod. Scheveninger Roos Padmos vertelt dat zij en haar buurtbewoners er door alle drukte niet eens meer van uitgaan dat zij hun eigen auto voor de deur kwijt kunnen. “We zijn al blij als die in dezelfde straat kan staan.”

Oplossingen

De tachtig- tot honderdtwintigduizend toeristen die dagelijks naar het kustgebied komen, nemen de file- en parkeerproblemen elke zomer weer met zich mee. Om de parkeerdruk te verminderen zet de gemeente Den Haag sinds 2020 in op intensief gebruik van de wielklem en transformeert het gebieden waar een automobilist oorspronkelijk vrij kon parkeren in betaald parkeren; in die gevallen krijgen wijkbewoners een parkeervergunning.

In 2023 is de starttijd voor betaald parkeren in de zomer op veel plaatsen zelfs vervroegd van 13.00 uur naar 10.00 uur. Om dat te handhaven rijden scanauto’s door het stadsdeel Scheveningen om foutparkeerders te beboeten.

In Duttendel heeft het betaald parkeren ertoe geleid dat de parkeerdruk is gedaald van gemiddeld 90 procent naar 21,7 procent. In een raadsdebat eind mei vertelde wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks, mobiliteit) dat toeristen daar voorheen hun auto neerzetten om het betaald parkeren te omzeilen en de tram richting het strand te pakken. Dankzij het betaald parkeren is deze kans weggehaald.

 

De uitdaging ligt in het bij elkaar brengen van vraag en aanbod en niet in meer parkeergarages
rapport van de gemeente Den Haag

 

Maar tussen bewoners, instellingen en ondernemers heerst veel onenigheid over deze oplossingen, bleek uit een enquête eerder dit jaar. Het merendeel van de bewoners is enthousiast over het gebruik van scanauto’s voor het beboeten van foutparkeerders, de vroege starttijd voor het betaald parkeren en het intensievere gebruik van de wielklem. Volgens hen dragen deze maatregelen bij aan een betere leefbaarheid en bereikbaarheid van Scheveningen.

Maar een meerderheid van de ondernemers en instellingen, zoals kerken en musea, is hier minder blij mee. Ze vinden de parkeertarieven te hoog, tien uur ’s ochtends is een veel te vroeg begin voor betaald parkeren en dagjesmensen durven door het gebruik van de wielklem niet naar Scheveningen te gaan met de auto.

Verdelingsvraagstuk

Een van de oplossingen is een schaalsprong in het openbaar vervoer, omdat het aanbod momenteel niet voldoet aan de vraag, stelt een rapport van de gemeente. ‘De trams naar de badplaats zijn regelmatig overvol, omdat ze onvoldoende capaciteit hebben om bezoekers gedurende de piekmomenten van en naar het strand te brengen,’ stelt het rapport. Daarnaast worden alleen trams 1 en 9 gebruikt door mensen die een dagje Scheveningen doen. Trams 11 en 4 worden nog altijd over het hoofd gezien.

Het ‘mobiliteitsprobleem’ in Scheveningen is niet per se een capaciteitsvraagstuk, maar een verdelingsvraagstuk voor de auto, gaat het rapport verder. Zo wordt er tijdens drukke dagen te weinig gebruikgemaakt van parkeerplaatsen buiten de kuststrook, bij bedrijven, in de openbare parkeergarages in de Internationale Zone en in het stadscentrum. ‘De uitdaging ligt in het bij elkaar brengen van vraag en aanbod en niet in meer parkeergarages.’

Standaardportret
Bekijk meer van