Lezing over de verborgen wereld van autodesign (video)

Couturiers, architecten en meubeldesigners schitteren op de voorgrond, maar het ontwerpen van de heilige koe gebeurt voornamelijk achter de schermen. Autodesigner Niels van Roij geeft in het Louwman Museum een inkijkje in deze verborgen wereld samen met (auto)journalist Bas van Werven.

Door

“Vrijwel iedereen heeft dagelijks met autodesign te maken, maar er is bij het grote publiek nauwelijks iets over bekend,” stelt Niels van Roij. “En dat terwijl het een heel bijzonder traject is waar haast elk beroep bij komt kijken.” Van Roij kan het weten; vanuit Londen bestiert hij zijn onafhankelijke automotive designstudio.

Naast het adviseren van grote merken als Rolls-Royce, Volvo en Ford doet het bureau aan coach building, oftewel individuele aanpassingen aan bestaande modellen. Zoals onlangs een Tesla Model S, die op verzoek werd omgebouwd tot shooting brake.

Tijdens het theatercollege ‘Blik op Wielen’, op zaterdag 29 september in het Louwman Museum, laten Van Roij en autogek Bas van Werven zien dat autodesign meer is dan vorm.

“Het is pure psychologie, de auto is een verlengstuk van onze persoonlijkheid. Design gaat niet zozeer om mooi of lelijk, het gaat vooral over betekenis: hoe leef je en hoe relevant is de auto voor jou? Design is aankoopreden nummer één, ongeacht leeftijd, geslacht en budget. Er is geen enkele rationele reden om een nieuwe auto te kopen, zelfs niet als je een voordelige Dacia koopt. Je moet design dus als strategische tool inzetten.”

Sportiever

Het ontwerpproces komt van twee kanten, volgens Van Roij. “Naast de klant wordt er ook vanuit het merk getekend. De SUV van Porsche is lager en rijdt sportiever dan pakweg een Range Rover, waarin je juist overzicht en rust vindt.”

 

 

Er is geen enkele rationele reden om een nieuwe auto te kopen, zelfs niet als je een voordelige Dacia koopt.
Niels van Roij (eigenaar automotive designstudio)

 

Dat merk-DNA wordt in alles doorgevoerd, van toegepaste materialen tot het geluid: “Er zijn speciale componisten die hun hele leven werken aan de ‘bonks and beeps’ die klinken wanneer het portier dichtslaat of als de sleutel in het contact blijft zitten. Daar komen zelfs harpen aan te pas, waarvan het geluid in studio’s wordt opgenomen.”

Autodesign is Top secret

Over zijn werk voor de industrie wil Van Roij weinig kwijt: “Het ontwikkelen van een auto kost een half tot anderhalf miljard euro, dus dat proces is top secret.”

 

Maar zijn nieuwe ontwerp voor de beroemde London Taxi is illustratief. “De voorruit staat bijvoorbeeld erg rechtop. Stroomlijnen zijn niet nodig als je voornamelijk in de stad rijdt en het voordeel is dat je vanbuiten het gezicht van de chauffeur goed kunt zien. De zijruiten zitten juist vrij hoog voor de geborgenheid, een belangrijke reden om de taxi te nemen. Ook hebben we het ‘for hire light’ als aureool boven de chauffeur geplaatst.”

Wie bij de lezing is geweest, gaat anders naar zijn of haar auto kijken, belooft Van Roij. Zeker als het publiek aan het eind van het college zelf een bolide heeft ontworpen.

“Je zult zien dat elke auto een compromis is, want niet alles wat je zou willen, is ook door te voeren vanwege de kosten. Maar dat betekent ook dat alle auto’s uiteindelijk winnaars zijn in de strijd tussen verschillende ontwerpteams. In ons vak is het hard werken, vaak voor niks. Ontwerpen voor de prullenbak, noemen we dat. Ook dat willen we de mensen laten ervaren.”

‘Blik op Wielen’, zaterdag 29 september, 13.30 tot 16.00 uur, Louwman Museum. Meer informatie en tickets: www.louwmanmuseum.nl

Standaardportret
Bekijk meer van