Crisis over Kerkplein
Ondernemers en bewoners rondom het Kerkplein hebben alle vertrouwen verloren in de wijze waarop gemeente en HTM de herinrichting aanpakken van het gebied rond de Grote Kerk. Ook de langdurige omleiding van tramlijn 16 wekt woede.
Door Herman Rosenberg
Vertegenwoordigers van de ondernemers van de binnenstad, het Hofkwartier en het Zeeheldenkwartier en omwonenden hebben eind vorige week het vertrouwen in de gemeentelijke aanpak opgezegd. Uit een vijf pagina’s tellende brandbrief blijkt dat de woede en de frustratie over het gebrek aan overleg en over de overlast van het werk aan de tramsporen groot zijn. Maar het grootste bezwaar richt zich tegen de acht weken durende omleiding van lijn 16 vanaf 14 oktober. ‘Opnieuw zijn de ondernemers van de noordelijke gebieden (Hofkwartier en Zeeheldenkwartier, red.) de dupe van te weinig doordachte infrastructurele maatregelen vanuit de gemeente,’ aldus de briefschrijvers, die erop wijzen dat eerder was toegezegd dat er tussen 15 november en Kerstmis geen hindernissen worden opgeworpen voor het winkelend publiek.
Deze crisis kwam woensdagmiddag kort aan de orde in de raadscommissie leefomgeving. Wethouder Tom de Bruijn (D66, verkeer) zei dat er intussen weer sprake is van ‘goed overleg’ en ‘dat het wel goed komt’. Volgens de wethouder is er geen alternatief voor de omleiding van lijn 16, die via de Parkstraat en de Scheveningseweg gaat omrijden. Er komt een vervangende busverbinding tussen het Statenkwartier en de Schedeldoekshaven. De ondernemers willen graag een bus die zo veel mogelijk de route van lijn 16 rijdt. Waarom dat niet kan, werd woensdag niet duidelijk.
Kerkplein
Het komende halfjaar worden sporen vervangen in Jan Hendrikstraat en op de Riviervismarkt; dit is de zogeheten ‘calamiteitenroute’ voor als de tramtunnel niet kan worden gebruikt of in onderhoud is. Dan rijden er per uur 32 trams van alle types langs de Grote Kerk. Gemeente en HTM hopen dat door het aanbrengen van rubbermatten onder de nieuwe sporen de trams niet te veel trillingen zullen veroorzaken. Ook wordt verder gewerkt aan de herinrichting van het gebied en aan de vervanging van de bestrating. De briefschrijvers zijn niet tevreden over het ‘twee minuten-debat’ dat de commissie aan de kwestie wijdde. ‘Ons inziens behoeft het dossier-Kerkplein een uitputtende behandeling.’
| Foto: DHC
Abonnement op DHC? Klik dan hier.