Zeilster Maxime Jonker dicht bij doorbraak

Maxime Jonker nadert de wereldtop. De Haagse zeilster werd tweede bij het EK in de Laser Radial en tijdens de Medemblik Regatta. ‘Als ik me aan mijn plan vasthoud, komen de resultaten vanzelf.’

Door

“Die tweede plaats op het EK kwam een beetje als een verrassing,” bekent de Laser Radial-zeilster Maxime Jonker. “Eigenlijk lag een medaille niet in de lijn der verwachting. Mijn grote doel dit jaar is de WK. Het EK was een training, een onderdeel in de opbouw naar dat evenement.”

Maar in de wateren voor de kust van het Franse La Rochelle ging de 23-jarige Haagse, die oorspronkelijk uit de Betuwe komt en op de Loosdrechtse Plassen met de sport kennismaakte, voortvarend van start. Halverwege het kampioenschap lag ze op kop. Uiteindelijk moest ze landgenote en olympisch kampioen Marit Bouwmeester laten voorgaan, en ook de Amerikaanse Railey Paige, die buiten mededinging meedeed, passeerde haar nog. “Dat Marit nog zou winnen, was een beetje ingecalculeerd. Zij is nog steeds beter dan ik. Maar die zilveren medaille is wel een opsteker en laat zien dat als ik me aan mijn proces vasthoud, de resultaten vanzelf komen. Het was mijn eerste podiumplek bij een kampioenschap voor senioren. Nu weet ik dat dit haalbaar is.”

‘Oude tantes’

Het talent van Jonker was al veel langer zichtbaar. In de Laser Radial-klasse werd ze twee keer Europees kampioen en één keer wereldkampioen bij de jeugd. Op haar eerste WK bij de senioren in 2015, tussen ‘de oude tantes’ zoals ze het zelf omschreef, behaalde ze direct een negende plek. “Of dit mijn doorbraak is? Ik hoop het. Het zegt in ieder geval dat ik er dicht tegenaan zit. Van top tien drie jaar geleden naar een medaille nu. Er zit dus progressie in, al ben ik er nog lang niet.”

Die zilveren EK-medaille is wel een opsteker
Maxime Jonker

Dat laatste klopt, want het ultieme doel voor de student maritieme techniek aan de TU Delft zijn de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. In het zeilen mag ieder land per bootsklasse maar één afgevaardigde sturen. En laat in Nederland nu net de concurrentie het grootst zijn. Zo moet Jonker niet alleen de andere Haagse Daphne van der Vaart, met wie ze vaak traint, achter zich laten, maar ook Marit Bouwmeester. De in Den Haag woonachtige oppermachtige Friezin rijgt de Europese, olympische en wereldtitels aaneen en vertoont nog steeds geen sporen van sleet.

Ervaringssport

“Dat klopt, Marit is nog extreem goed. Maar ik ben niet bezig met de gedachte hoe ik haar moet verslaan. Ik ben bezig om zelf beter te worden, daar concentreer ik me op. Zeilen is een ervaringssport en ik ben pas 23 jaar. De komende jaren word ik, als het goed is, nog beter. En dan zullen we zien of het genoeg is om Marit te verslaan. Overstappen naar een andere klasse? Ik heb al eens een jeugd-WK in de 49erFX gevaren. Dat was gaaf. Maar ik blijf in de Laser Radial, want in deze klasse wil ik mijn doelen halen. Als dat is gelukt, stap ik misschien nog wel een keer over.”

De kwalificatieroute voor de Olympische Spelen start deze zomer al. Daarom is het WK in het Deense Aarhus in augustus voor haar een belangrijk evenement. “Ik ben er al twee keer eerder geweest. Je hebt daar met veelzijdige omstandigheden te maken, dus dat wordt een uitdaging.”

Standaardportret
Bekijk meer van