Behalve wereldtitels staan ook olympische tickets op het spel bij WK zeilen in Scheveningen
De boten van The Ocean Race zijn nog maar net de haven uit of het volgende grote zeilevenement wordt alweer in Scheveningen gehouden. Deze donderdag begint voor de kust de strijd om de wereldtitels.
Bij het WK zeilen, van 10 tot met 20 augustus in Scheveningen, is een aantal Hagenaars favoriet. Niet alleen voor de wereldtitel maar ook voor het behalen van een startbewijs voor de Olympische Spelen van volgend jaar. Maar liefst twaalfhonderd zeilers uit meer dan tachtig landen doen er mee. Het is een bijzonder evenement met negenhonderd boten en vierhonderd coachboten, want slechts eens in de vier jaar is er een WK waaraan alle tien olympische klassen meedoen. In de tussenliggende jaren vaart iedere klasse op verschillende locaties zijn eigen WK.
De kans is groot dat Scheveningen, dat vorig jaar met het jeugd-WK al proefdraaide, de laatste is die zo’n megatitelstrijd heeft georganiseerd. Er zijn simpelweg te weinig plekken op de wereld waar genoeg ruimte is. Ook in Scheveningen was het dankzij de almaar voortdurende bouwwoede in het havengebied een kwestie van passen en meten. En eigenlijk kwam men niet uit, omdat ook de beroepsvaart in die tien dagen gewoon doorgaat. Vandaar dat de kitesurfers hun spullen op het Noorderstand opslaan en Duindorpers zelfs een deel van hun strand kwijt zijn. Het gebied tussen het Zuiderhavenhoofd en strandtent La Cantina wordt de bewaakte stalling van de ILCA’s (de klasse waarin Marit Bouwmeester uit Den Haag uitkomt).
Valse start
Alle zeilers krijgen met uitdagende omstandigheden te maken. Scheveningen wordt gezien als een van de moeilijkste locaties in de zeilsport. “Het waait of te zacht of veel te hard,” zegt Odile van Aanholt (49erFX) uit Den Haag. En dan is er nog de stroming, die nergens zo verraderlijk is als hier. Bouwmeester: “Dat gaat bij de start bijzondere manoeuvres opleveren. Je wordt soms ineens naar achteren gezogen of juist naar voren geduwd. Maar je wil niet te vroeg over de startlijn, want dan ben je gediskwalificeerd. Je zal zien dat zeilers zich evenwijdig aan de startlijn gaan verplaatsen om maar geen valse start te veroorzaken.”
De Nederlanders hebben een thuisvoordeel, ze kennen het water als geen ander. Bouwmeester: “Dat klopt wel, maar het is ook niet zo’n groot voordeel als je denkt. We trainen hier vaak, maar echte wedstrijden waarbij ook andere aspecten een rol spelen, zeilen we er nooit.”
Niettemin wordt er op het nodige goud gerekend. Bouwmeester was al vier keer ’s werelds beste in de ILCA 6. “De voortekenen zijn goed, want sinds 2011 ben ik telkens om de drie jaar wereldkampioen geworden.” En de laatste resultaten zijn ook bemoedigend. Zo werd ze Europees kampioen, niet lang nadat ze haar rentree had gemaakt na de geboorte van haar dochtertje.
Misschien nog wel grotere kanshebbers zijn Odile van Aanholt en Annette Duetz in de 49erFX. Zij zijn de regerend wereld- en Europees kampioenen. Duetz was daarvoor ook al twee keer wereldkampioen met Annemiek Bekkering (de toernooidirecteur in Scheveningen), terwijl Van Aanholt met gelegenheidspartner Elise de Ruijter al eens wereld- en Europees kampioen werd. Van Aanholt en Duetz worden volgend jaar bij de Olympische Spelen door een groot Amerikaans onderzoeksbureau getipt voor een van de dertien gouden medailles die Nederland zal halen. Van Aanholt: “Dat wist ik niet. Wel leuk. Ach ja, doe die druk er ook maar bij.”
Dubbel feest
In huize Van Aanholt kan het dubbel feest worden, want haar vriend Bart Lambriex is samen met Floris van de Werken in de 49er eveneens favoriet voor de titel. Ook zij zijn al twee jaar op rij ’s werelds en Europa’s besten.
De 49er-klasse wordt vanwege de hoge snelheden beschouwd als de Formule 1 van het zeilen, maar een andere klasse in Scheveningen is nog spectaculairder om te bekijken. De windfoilers laten surfen van een andere dimensie zien. Hun surfplank komt bij genoeg snelheid uit het water, waarna deze op een vin (foil) vaart. Hierdoor is er minder weerstand en halen ze hogere snelheden. Bijzonder is verder dat Nederland met Kiran Badloe (olympisch kampioen op het ‘oude’ surfboard), Luuc van Opzeeland en Huig-Jan Tak drie surfers heeft die nauwelijks voor elkaar onderdoen en zeker medaillekansen hebben. Dat geldt ook voor Annelous Lammerts bij het kitesurfen.
In Scheveningen gaat het niet alleen om de wereldtitel, maar ook om tickets voor de Olympische Spelen. De kwalificatie-eis is bij iedere klasse anders, maar in theorie kunnen de Nederlandse topzeilers zich al plaatsen voor Marseille, waar de olympische zeilwedstrijden worden gehouden. Zo hebben Van Aanholt/Duetz en Bouwmeester genoeg aan een top 8-positie, mits er geen andere Nederlandse boot in de top 10 eindigt.
WK Zeilen
Inmiddels probeert Den Haag nieuwsgierigen en liefhebbers naar het WK Zeilen te lokken. Op ieder bushokje en op vele billboards kom je Bouwmeester of Duetz en Van Aanholt wel tegen. Het wereldkampioenschap in Scheveningen is vrij toegankelijk voor iedereen, een kaartje kopen is niet nodig. En de wedstrijden zijn met verrekijker vanaf het strand of het havenhoofd goed te zien. Nog beter kun je het zien bij het Festival aan Zee. Daar staan grote schermen waarop de verrichtingen op zee te volgen zijn, compleet met deskundig commentaar.
Maar er is meer. Kinderen kunnen tijdens dit Festival aan Zee op het Noorderstrand onder andere zelf watersporten in het grote speciale waterbassin. Ook is er Seahiking (free runnen in het water, de nieuwste rage), kitesurfen, kanovaren en zeilen voor kinderen met een beperking en er is een schoonmaakactie op SUP-boards in de Haagse grachten. Kortom, ook aan wal is er sprake van spetterend vermaak.
WK zeilen, donderdag 10 tot en met zondag 20 augustus, Scheveningen. Meer informatie: www.allianzsailingsworlds.com