Weer een meerkamp overleven
De nieuwe Dafne Schippers is zaterdag en zondag bij Haag Atletiek te bewonderen. Aan de Laan van Poot worden de Nederlandse kampioenschappen meerkamp voor junioren gehouden. Coach Hans Coolen hoopt zijn zoon Benjamin aan een podiumplek te helpen.
De beste zestien meerkampers (jongens en meisjes) in de leeftijdscategorieën 16-17 jaar (B-junioren) en 18-19 jaar (A-junioren) komen dit weekend in actie bij Haag Atletiek. Met als inzet, naast de Nederlandse titel, een plek op het WK (A-junioren) of het EK (B-junioren). “Dit NK is de plaatsingswedstrijd daarvoor,” zegt Hans Coolen, trainer bij Haag Atletiek.
“Bij de heren zijn er zeker vier of vijf atleten die daarvoor in aanmerking komen. Het niveau is hoog. Hier zie je de olympische atleten van 2024 aan het werk. Neem bijvoorbeeld Zoë Sedney uit Zoetermeer, daarvan kan je nu al zien dat het een internationale topper wordt.”
Nederland heeft wat dat betreft een reputatie hoog te houden. Meerkampers Eelco Sint Nicolaas, Nadine Broersen, Anouk Vetter én Dafne Schippers haalden tijdens WK’s en EK’s medailles. “Daar is wel een verklaring voor,” zegt Coolen.
“Kijk naar buiten, naar de baan. Daar zie je 8- en 9-jarigen alle onderdelen doen: werpen, springen en lopen. Nederlanders zijn dus in hun opleiding allround. Komt ook omdat we de specifieke genen missen om op één onderdeel uit te blinken, al is Dafne Schippers natuurlijk de uitzondering. We lopen niet onder de 10 seconden op de 100 meter en op de lange afstanden zijn de Afrikanen heer en meester.”
Podiumplek
En dus blijft de meerkamp een belangrijk onderdeel voor de Nederlandse atletiek. Coolen komt dit weekend met drie junioren aan de start. Een daarvan is zijn 17-jarige zoon Benjamin, die vertelt: “De limiet voor het EK is voor mij, denk ik, nog niet haalbaar. Maar ik hoop op een podiumplek, maar de concurrentie met vier of vijf goede atleten is moordend.”
Acht trainingssessies per week legt de havo-scholier, die dit jaar eindexamen heeft gedaan, af. “Nee, dat word ik nooit zat. Ik vind het leuk om zoveel te trainen. Ook onder mijn vader? Ja, we hebben wel eens discussies, en soms meer dan mijn trainingsgenoten met hem, maar hij is een goede trainer. Dus doe ik het graag. Gelukkig vinden mijn vrienden dat ook.”
Na afloop ben je zowel fysiek als mentaal helemaal gesloopt.
Iedere atleet heeft wel een onderdeel waar hij tegen opziet. Maar Benjamin heeft dat niet. “Ik vind echt alle onderdelen leuk. Horden en polsstokhoogspringen zijn mijn sterkste onderdelen. De afsluitende 1500 meter is wel zwaar. Dat vindt eigenlijk iedere meerkamper. Aan de andere kant hoort die er gewoon bij. Een meerkamp zonder 1500 meter is geen meerkamp. Bovendien heb je na afloop altijd een voldaan gevoel. Je hebt weer een meerkamp overleefd. Na afloop ben je zowel fysiek als mentaal helemaal gesloopt. Was ik op maandag niet in staat om naar school te gaan. Gelukkig hielden ze daar rekening mee.”
Internationale topatleet
Benjamin Coolen wil uitgroeien tot een internationale topatleet, maar heeft nog een lange weg te gaan. Daarin zou trainen op Sportcentrum Papendal in de bossen bij Arnhem een vereiste zijn. “Ik hoop dat ik daarvoor word uitgenodigd.”
Zijn vader: “Hij is vorig jaar al een keer op Papendal geweest. Op uitnodiging van de atletiekbond. Hij staat op de radar, dus wie weet.”
NK meerkamp AB-junioren, zaterdag 2 juni 10.00-17.15 uur en zondag 3 juni 09.00-20.15 uur, Haag Atletiek, Laan van Poot. Meer informatie: www.haagatletiek.nl
Atletiekmeerkamp, de regels.
De meerkamp is het onderdeel van de allrounders in de atletiek.
In twee dagen leggen mannen tien onderdelen af: 100 meter, verspringen, kogelstoten, hoogspringen, 400 meter, 110 meter horden, discuswerpen, polsstokhoogspringen, speerwerpen en 1500 meter, en vrouwen zeven: 100 meter, hoogspringen, kogelstoten, 200 meter, verspringen, speerwerpen en 800 meter.
Voor iedere prestatie krijgen ze punten. Meestal scoren atleten bij hun goede onderdelen veel punten en zakken ze na hun mindere iets op de ranglijst. Wie na het laatste onderdeel het hoogste puntentotaal heeft, is de winnaar.