Suzanne Admiraal: ‘Wij kunnen voor een verrassing zorgen’

Van ADO’20 naar ADO is meer dan een verschil van twee cijfers. Het omschrijft tot nu toe ook de carrière van Suzanne Admiraal. De twintigjarige buitenspeelster komt dit seizoen over van Telstar en moet ADO Den Haag Vrouwen opnieuw naar de play-offs brengen.

Door

Door Klaas-Jan Droppert

Ze kan er wel om lachen. Om de opmerking wie er nu overstapt naar een team waarvan je in de competitie met 7-1 wint. “Ja, dat was wel een aparte wedstrijd. Maar ik mag niet met de eer strijken, want ik zat vanwege een blessure op de tribune. Maar die wedstrijd beschouw ik als een van de vele in de competitie. Uiteindelijk plaatste ADO zich wel voor de play-offs om de titel en Telstar niet. Daarom zie ik ADO als een stap omhoog.”

Die hoge uitslag speelde dus niet mee in haar keuze. Veel belangrijker voor de Heemskerkse was de verandering van omgeving. “Na drie jaar Telstar was ik toe aan iets nieuws. Ja, de vrouwentak van Telstar krijgt een nieuwe naam, gaat VV Alkmaar heten en niet meer in Velsen-Zuid spelen, maar verder verandert er daar niets. Ik had het gevoel dat ik me bij Telstar niet meer kon ontwikkelen.”

En dus werd het ADO Den Haag. Als derdejaars studente psychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam kon ze bij binnenkomst gelijk een gedegen psycho-analyse maken. “Het voelt hier als een open groep. Iedereen wordt goed opgevangen, je krijgt direct een thuisgevoel. Als speelster van Telstar vond ik dat bij ADO de sfeer altijd positief was en dat het in Den Haag goed geregeld was. Nu ik hier ben, blijkt dat ook zo te zijn.”

Vervangers
Admiraal, die van haar zesde tot haar zeventiende bij ADO’20 speelde, is gehaald voor haar voorzetten en doelpunten. Die laatste worden nog belangrijker nu topscoorster Pia Rijsdijk op het laatste moment naar MSV Duisburg is vertrokken. “Dat is een gemis, maar we hebben vervangers. Gaan die geen vijftien doelpunten maken? Dan moeten we dat als team opvangen, ieder zijn deel doen. Met hard werken kom je heel ver en dat is waar ADO Den Haag Vrouwen om bekend staat. Hard werken, dat kan ik wel.”

Maar toch, bij VV Alkmaar had ze assistkoningin van de Eredivisie kunnen worden als ze de topscoorster van vorig jaar, Katja Snoeijs, op maat zou bedienen. In plaats daarvan zal ze in Den Haag, na het vertrek van zes routiniers, voor de nodige ervaring in een jonge ploeg moeten zorgen. Van dat gegeven schrikt ze een beetje. “Die rol past nog niet bij mij. Ik ben hier nieuw, wil eerst mijn eigen weg vinden, voordat ik met anderen bezig kan zijn.”

Net als vorig seizoen is de doelstelling van ADO Den Haag, dat vrijdag met een thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle aan de competitie begint, de play-offs om de titel halen. In die eindstrijd kwam de jonge ploeg vorig seizoen duidelijk tekort tegen topploegen als Ajax en FC Twente. De verwachting is dat het gat tussen de Amsterdamse club en de rest alleen maar groter is geworden. Waar Ajax zich heeft versterkt met de beste speelsters uit de competitie zijn de andere ploegen juist zwakker geworden. “Maar er zijn altijd teams die voor een verrassing kunnen zorgen. En waarom zou ADO dat niet zijn? Wij gaan voor de eerste drie. We houden in ieder geval PSV achter ons en misschien FC Twente ook wel. Daar geloof ik wel in.”

—————————————————————————————

KADER

‘Raar dat er geen Jong Oranje is’

Suzanne Admiraal hoopt zich bij ADO Den Haag in de kijker voor het Nederlands elftal te spelen. “Daarvoor hoef je niet per se bij Ajax of FC Twente te spelen. Dat kan via ADO Den Haag ook.”
De Heemskerkse speelde al eerder in vertegenwoordigende elftallen. Zo bereikte ze vorig jaar met Oranje onder 19 de halve finale op het EK. “Het is raar dat er geen Jong Oranje is voor speelsters tot 21 of 23 jaar, waarvoor ik nu zou kunnen uitkomen. Nu is de stap naar het Nederlands vrouwenelftal gewoon te groot. Bij de mannen bestaat zo’n team wel, dat zou er voor de vrouwen ook moeten komen.”

| Foto: Peter Looijen

Standaardportret
Bekijk meer van