Ranomi Kromowidjojo naar Swim Cup in Hofbad

Na de eerste editie vorig jaar wees zwembond KNZB ook dit jaar een van de prestigieuze Swim Cups toe aan het Haagse Hofbad. Dat betekent drie dagen vol topzwemmen met blikvangers Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk.

Door

Voor Ed de Kievit zijn het drukke dagen. Als toernooidirecteur van The Hague Swimming is hij verantwoordelijk voor het programma dat zich uitstrekt over vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 april. “In drie dagen hebben we een Swim Cup en de Ranomi Cup ten bate van Unicef en de Nationale Arena Clubmeet om de titel ‘beste club van Nederland’ weten te proppen. Om maar eens een understatement te gebruiken: dat was best een uitdaging,” aldus De Kievit.

De Swim Cup is het grootste zwemtoernooi dat Nederland kent. Voorheen werd een dergelijk toernooi alleen toegewezen aan Amsterdam en Eindhoven. Met de komst van het Hofbad (in Ypenburg) is het ook mogelijk om grote wedstrijden in Den Haag te zwemmen.

“Ons vijftigmeterbad met alle faciliteiten, zoals een uitzwembad en voldoende tribunecapaciteit, leent zich prima voor internationale wedstrijden. Voor ons is het een compliment om te zien dat toppers als Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk terugkeren naar Den Haag.”

Ranomi Cup in Hofbad

Drievoudig olympisch kampioen Kromowidjojo komt in Den Haag op drie afstanden uit. Op vrijdag de tweehonderd meter vrij. Op zaterdag de honderd meter vrij. En op zondag de honderd meter vlinder. “Geweldig voor het publiek,” denkt De Kievit. “Zulke toppers ken je van de televisie, maar zijn nu live te bekijken. Dat is een enorme stimulans voor de Swim Cup.”

De betrokkenheid van Kromowidjojo komt ook door de Ranomi Cup die op zondag wordt gezwommen. “Dit is een side-evenement voor jeugdzwemmers, met vierhonderd inschrijvingen volledig uitverkoch overigenst. De startgelden van deze race gaan naar UNICEF, waar de beroemde naamgeefster ambassadeur van is. Ranomi zal de deelnemers uit het hele land aanmoedigen en de prijzen uitreiken. Dat zijn voor de jonge zwemmertjes prachtige ervaringen.”

Vitaliteitsontbijt

Ook ten bate van UNICEF is op de openingsochtend (07.30 uur) het vitaliteitsontbijt in het Hofbad voor MKB-bedrijven uit de regio Haaglanden. Technisch directeur van de KNZB André Cats en Ranomi Kromowidjojo zijn gestrikt als sprekers en via Skype wordt contact gelegd met Zuid-Afrika om van lokale UNICEF-medewerkers te horen hoe hun projecten een verschil maken.

Swim Cup Den Haag, vrijdag 6 t/m zondag 8 april, Hofbad. Meer informatie over startlijsten, programma en toegangskaarten (vanaf 7 euro): www.swimcup.nl/denhaag.
Standaardportret
Bekijk meer van