Hoofd leeg spelen tijdens zaalseizoen

Zijn strafbal bracht HDM na zes jaar terug in de hoofdklasse. Maar na een slechte heenronde is de vrolijkheid daarover wel verdwenen.

Door

Door Klaas-Jan Droppert

Een welkome afwisseling. Zo beschouwt hockeyer Sander Groenheijde, die vorig seizoen na een uitstapje bij Zoetermeer terugkeerde, de overgang van het veld naar de zaal. Terwijl zijn ploeg in de buitenlucht troosteloos op de laatste plaats bivakkeert, kan HDM indoor waarschijnlijk wel potten breken. De enige Haagse club die in beide varianten (zowel met de dames als de heren) op het hoogste niveau speelt, is in de zaal wel een topper. “Vorig seizoen werden we derde van Nederland,” zegt de verdediger, die ook in de zaal achterin speelt. “De doelstelling dit seizoen is om het nog beter te doen. Dat betekent opnieuw bij de eerste twee in onze poule eindigen en zodoende de play-offs halen, de kruisfinale winnen en dan de finale spelen.”

Zaalhockey was in Nederland, anders dan in landen als Duitsland, Tsjechië en Oostenrijk, jarenlang een opvulling van de lange winterstop. Totdat Oranje er serieus werk van ging maken en inmiddels is Nederland zowel bij de mannen als de vrouwen regerend wereldkampioen.

Nog steeds slaan diverse hockeyers de wintervariant over, maar dat zijn er niet zoveel meer als vroeger. Ook de 21-jarige Groenheijde speelt graag zaalhockey. “Het is een leuk en tactisch spelletje, omdat het snel gaat en er veel gescoord wordt. Er zijn echt jongens die erin gespecialiseerd zijn. Dat geldt niet voor mij. Mijn niveau is bij beide een beetje hetzelfde.”

Zelfvertrouwen

Behalve presteren dient het zaalhockeyseizoen voor HDM om zelfvertrouwen te tanken. Hard nodig na de eerste seizoenshelft op het veld waarin slechts één punt werd behaald. “We kunnen nu het hoofd leeg spelen. Zeker omdat we nu betere resultaten zullen boeken, dat is mentaal een opkikker. Maar ook voor de jongens die niet meedoen, is de rust met het oog op de tweede seizoenshelft welkom.”

Het moet leiden tot de ultieme inhaalrace. Maar is HDM eigenlijk niet tot degradatie veroordeeld? “We staan op een directe degradatieplaats en het verschil in punten met Almere en Tilburg die op een play-outplek staan, is respectievelijk zes en negen punten. Het gaat heel zwaar worden, maar onmogelijk is het niet. Nee, dat we zulke slechte resultaten zouden halen, hadden we niet gedacht. De reden? De wedstrijden tegen de ploegen waarvan we hadden moeten winnen, werden verloren. Soms door pech, maar feit is wel dat we te veel tegendoelpunten krijgen. Daar lopen we telkens tegenaan.”

Degradatie zou een flinke teleurstelling zijn. Zeker omdat HDM er zes jaar over deed om terug te keren. Vorig seizoen schoot Groenheijde tegen Hurley de beslissende strafbal binnen. “Spelen op hoofdklasseniveau is voor mij een supergave ervaring. Dat wil ik volgend seizoen ook beleven. Als we degraderen, is dat enorm zonde en dan hoop ik dat we zo snel mogelijk terugkeren. Ja, vaak is dat een lastig karwei. Maar vorig seizoen ging dat vrij makkelijk. Als het nodig is, dan hoop ik dat het opnieuw lukt.”

Meer informatie: www.hmdonline.nl en www.hockey.nl

 

***
 

Geen competitieronde in Den Haag

Hoewel HDM bij de mannen op het hoogste niveau actief is, speelt de ploeg geen enkele thuiswedstrijd in het zaalhockeyseizoen. Een hele competitieronde wordt altijd op één accommodatie gespeeld. De hoofdklasse vrouwen, waarin naast HDM ook HGC actief is, heeft wel een wedstrijddag in de Houtrusthal (23 januari). Maar de hoofdklasse mannen dus niet. Wel een gemis voor een hockeystad als Den Haag. Zou de nieuwe Sportcampus Zuiderpark niet als accommodatie kunnen dienen? Sander Groenheijde (HDM): “Dat zou wel heel gaaf zijn. Dat is een mooie locatie. Misschien dat het volgend seizoen mogelijk is.”

| Foto: Orange Pictures

Klik hier om een abonnement op DHC te nemen.

Standaardportret
Bekijk meer van