Chaos ADO houdt aan: ‘Dit is pure luchtfietserij’

Na twee rechterlijke uitspraken leek ADO Den Haag in rustiger vaarwater te komen. Maar niets is minder waar.

Door

Dat de situatie bij ADO Den Haag momenteel instabiel is, is een understatement. De heersende chaos komt allerminst als een verrassing, want al sinds het aantreden in 2014 van de Chinese grootaandeelhouder United Vansen (UVS), waar Hui Wang de scepter zwaait, sleept de eredivisieclub zich van conflict naar conflict. De nieuwe problemen kwamen vorige week naar buiten, toen de commissarissen Wim Deetman (oud-burgemeester) en Martin Jol (oud-speler FC Den Haag) boos hun vertrek aankondigden. De vernietigende brief waarin de advocaat van dit tweetal de rigoureuze stap motiveert, kwam deze week via Voetbal International in de openbaarheid.

Om de brief te duiden, even terug naar december vorig jaar, toen ADO en United Vansen twee keer tegenover elkaar in de rechtszaal stonden. ADO won beide zaken: Wang moest betalen en werd tevens tijdelijk geschorst als voorzitter van de raad van commissarissen. Het gerechtshof van Amsterdam (Ondernemingskamer) stelde met Ben Knüppe een tijdelijke vervanger. ADO leek in rustig vaarwater te komen – tijd om schoon schip te maken.

Maar schijn bedriegt. Uit de brief van Deetman en Jol blijkt allerminst dat er sprake is van een stabiele situatie. De twee Haagse commissarissen voelen zich ‘genegeerd’ en ‘gepasseerd’. Vooral Ben Knüppe, door de Ondernemingskamer genoemd als tijdelijk voorzitter van de toezichtsraad, krijgt ervan langs. ‘Met name de heer Knüppe heeft gewoonweg geweigerd invulling te geven aan wat de Ondernemingskamer voor ogen had.’ Wang en de zijnen lijken bondgenoten te hebben gevonden in Knüppe en ADO-directeur Mattijs Manders, zodat zij een nieuwe gooi naar de macht kunnen doen, aldus Deetman en Jol. De twee commissarissen vonden het daarom vechten tegen de bierkaai.

Knip-en-plakwerk
Inzet van de troebele verhoudingen is de financiële huishouding van de eredivisieclub. Vorige week moest ADO een sluitende begroting inleveren bij de KNVB. Maar de gemeente keurde deze voor de zesde (!) keer af. Deetman en Jol typeren het als iets ‘dat met knip-en-plakwerk aan elkaar hangt’. Een belangrijke pijler is een lening van United Vansen. Niet direct een betrouwbare inkomstenbron, zo vinden sceptici.

Lees het volledige artikel vanaf 22 juni in Den Haag Centraal.

| Foto: DHC

Standaardportret
Bekijk meer van