* Zomerserie * Sigarenhandelaar vermoord: roof of wraak?

Hij was nog zo voorzichtig. Sigarenhandelaar Johannes Schrijvers liet alleen klanten toe tot zijn winkeltje als deze eerst aanbelden. Daarna opende hij pas de deur, die altijd op slot zat. Volgens buurtbewoners was Schrijvers op zijn hoede uit angst voor overvallen. Toch mocht zijn voorzichtigheid niet baten.

Door

Op donderdag 22 september 1988 werd in zijn sigarenwinkel aan de Mient, op de hoek met de Kamperfoeliestraat, het levenloze lichaam aangetroffen van de toen 72-jarige Schrijvers. Hij lag op de bank in zijn woonkamer, achter de winkel. De doodsoorzaak was de politie snel duidelijk: de sigarenhandelaar had diverse steekwonden. Het mes waarmee Schrijvers’ lot werd bezegeld, is na bijna dertig jaar nog steeds spoorloos.

Maar er zijn wel andere aanknopingspunten. Zo zagen getuigen rond het moment van de moord twee personen rennen op de Mient. Eentje gedroeg zich op z’n zachtst gezegd verdacht: al rennend, uit de richting van het sigarenwinkeltje, klemde hij krampachtig iets tegen zijn borst. Misschien het moordwapen?, zo vroeg de politie zich destijds af.

“Er zijn toen ook compositietekeningen gemaakt van de persoon die wegrende van de plaats delict,” vertelt Leo Simais, coördinator van het Haagse coldcase-team. “Maar helaas waren de technieken om een duidelijk portret van de verdachte te maken in 1988 nog niet zo goed. Hoewel de compositietekening toen in landelijke media verspreid is, leidde deze dus ook niet tot de oplossing.” Ook forensische technieken stonden eind jaren tachtig nog in de kinderschoenen. Deze zijn inmiddels flink verbeterd. Simais: “Op de plaats delict zijn na de moord dadersporen aangetroffen. Hopelijk kunnen we met nieuwe DNA-technieken hier nu iets uithalen. Sowieso willen wij het hele onderzoek nog eens goed tegen het licht houden. Zo hebben wij recent oude opnames van ‘Opsporing Verzocht’ bij de AVRO opgevraagd.”

Hollands Spoor
Het scenario dat de 72-jarige weduwnaar in zijn sigarenwinkeltje met dodelijke afloop beroofd is, ligt weliswaar voor de hand, maar toch wil Simais zich hier niet op blindstaren. “Want er is meer,” weet de rechercheur. “De heer Schrijvers had regelmatig contacten met vrouwen die hij ontmoette bij station Den Haag Hollands Spoor (HS). Nou, inmiddels is het gebied mooi opgeknapt. Het is nu een gezellige ruimte, maar eind jaren tachtig was het decor veel schimmiger. HS was een locatie waar prostituees opgepikt werden.”

Hiermee geeft de politie gevoelige privé-informatie over de sigarenhandelaar prijs. “Maar het is denkbaar dat wij de oplossing in deze richting moeten zoeken, dat zijn dood met zijn bezoekjes aan het Hollands Spoor te maken heeft. Dat iemand bijvoorbeeld wraak op hem wilde nemen voor iets dat zich in het prostitutiemilieu afspeelde. Daarom leggen wij dit op tafel, omdat het kan helpen deze walgelijke daad op te lossen. Dat is waar het ons om te doen is.”


De politie looft een beloning van 15.000 euro uit voor de tip die leidt tot oplossing van dit misdrijf. Wilt u een tip doorgeven? Dan kunt u mailen naar coldcase@politie.nl of bellen met 0800-6070. Dit kan ook anoniem, via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Johannes Schrijvers runde zijn sigarenzaakje aan de Mient. In 1988 werd hij vermoord aangetroffen in de woonkamer achter de winkel. | Foto: DHC/Sebastiaan Boot
Inzetjes: De compositietekeningen uit 1988.

Abonnee worden van DHC? Klik hier.

 

Standaardportret
Bekijk meer van