* Zomerserie * ‘Een criminele organisatie is zo sterk als de zwakste schakel’
Het was een nietsontziende afrekening, een die je elf jaar later nog koude rillingen bezorgt. De moord op de 42-jarige Anandkoemar Koebar en de tien jaar jongere Claudia Yvette Edoo voltrok zich in de aanwezigheid van hun 1-jarig zoontje.
Als de politie op woensdagavond 19 juli 2006 even na zevenen arriveert in de portiekwoning van het echtpaar aan de Van Musschenbroekstraat (Laakkwartier), treffen ze het kind huilend op de grond aan tussen zijn zojuist neergeschoten ouders. Claudia en Anandkoemar zijn door meerdere kogels geraakt en waren kansloos. René Smulders, teamleider van de Haagse coldcase-afdeling, vindt het moeilijk om woorden te vinden. “Dit is gruwelijk, een kind van één dat zijn beide ouders verliest.”
De moord op Anandkoemar Koebar en Claudia Yvette Edoo had plaats op een mooie zomeravond in een drukke straat. Je zou zeggen: veel getuigen. Leo Simais, coördinator van het coldcase-team, vertelt: “Wij hebben inderdaad veel verklaringen. Deze vertellen hetzelfde verhaal: na de schoten rijden er twee mannen op een scooter weg van de portiek. Maar hier stokt de informatie. Niemand wist het scootermerk, de kledingsoort, et cetera. Weet je, een scooter past in het straatbeeld. Zonder verdere info kom je er niet. Het kostte de politie veel tijd en energie en helaas leidde dat niet tot de oplossing. Maar ja, je moet een doodlopend spoor wel tot het einde volgen, anders weet je immers niet dát het doodloopt.”
Geen vergismoord
De kille moord – in de woning is een salvo van kogels afgevuurd op Anand en Claudia – heeft alle ingrediënten van een liquidatie in het criminele milieu. Simais: “De slachtoffers waren inderdaad actief in de onderwereld. En dit lijkt een heel bewuste afrekening, geen vergismoord. Ga maar na: de dader of daders zijn de portiek op gerend, hebben de deur opengedaan, stapten naar binnen. Zij zijn willens en wetens op zoek naar déze slachtoffers gegaan.”
Vraagt een moord in het criminele circuit ook om een andere recherche-aanpak? Simais: “Nee. Wij gaan uit van onze eigen kracht en slimheid, of een misdrijf nu gepleegd is door een doorgewinterde crimineel of door iemand die zich voor het eerst vergrijpt. Bovendien: een criminele organisatie is zo sterk als de zwakste schakel. Misschien zijn de boeven ook wel een keer dronken in de kroeg. Neem de Siciliaanse maffia; volgens mij zitten veel bendeleden in de gevangenis omdat ze hun mond voorbij praatten. Dat is in Nederland niet anders. Overigens: het is niet honderd procent zeker dat dit misdrijf te maken heeft met onderwereldactiviteiten. Wij staren ons niet blind op het criminele wereldje, maar kijken ook naar andere scenario’s, bijvoorbeeld eentje in de relationele sfeer.”
Het Haagse coldcase-team hoopt dat nieuwe tips na elf jaar meer licht werpen op wat er gebeurde op die bewuste zomeravond in 2006. Teamleider René Smulders: “Natuurlijk ligt het voor de hand dat een tipgever meer sympathie voelt voor de eigenaar van een sigarenwinkeltje (de zaak-Schrijvers die vorige week is besproken, red.) dan voor criminele activiteiten. Maar hallo, dan zeg ik: het kind dat huilend tussen zijn net vermoorde ouders lag, heeft het recht om te weten wat er gebeurde. Hij heeft alle recht op antwoorden.”
De politie looft een beloning van 20.000 euro uit voor de tip die leidt tot oplossing van dit misdrijf. Wilt u een tip doorgeven? Dan kunt u mailen naar coldcase@politie.nl of bellen met 0800-6070. Dit kan ook anoniem, via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.
De plaats delict in Laakkwartier. | Foto: DHC/Sebastiaan Boot
Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u een abonnement op DHC? Klik dan hier.