DHC presenteert ‘Zeegezichten’ (deel 1) (Video)

In opdracht van Feest aan Zee kwam conceptontwikkelaar Matthijs de Groot met het idee over een serie van twaalf filmpjes: ‘Zeegezichten’. Deze video’s tonen ‘hoe diep, gevarieerd en verrassend cultuur en de zee in Den Haag met elkaar zijn verweven’. DHC plaatst nu wekelijks een ‘Zeegezicht’-video online. In deze aflevering: de zee als slagveld.

Door

De zee is in Den Haag nooit ver weg. Op afstand ruiken we hem, genieten van zijn frisse lucht (behalve bij zeevlam) en van de bijzondere weerkaatsing van het avondlicht. Dichterbij zijn er de geneugten van het strand, waaronder de sensatie om de zon in de zee te zien zakken. Omroep West maakte in opdracht van Feest aan Zee (200 jaar badplaats Scheveningen) een serie van twaalf filmpjes: ‘Zeegezichten’.

Deze video’s tonen ‘hoe diep, gevarieerd en verrassend cultuur en de zee in Den Haag met elkaar zijn verweven’. De uitzendingen zijn in april begonnen en als Den Haag Centraal plaatsen we ze vanaf nu online ‘door’. Tot en met de zomer verschijnt op onze site en op onze facebookpagina iedere week een ‘Zeegezicht’.

Het idee achter ‘Zeegezichten’ komt van conceptontwikkelaar Matthijs de Groot. “Ik vond dat het programma van Feest aan Zee nog wel wat verdieping kon gebruiken,” vertelt hij. “Wat is nou de impact van de zee op Den Haag? Die vraag werkten filmmaker Erik Kooyman en editor Ko Markovski in twaalf afleveringen uit aan de hand van objecten in de Haagse musea.

Deze week in ‘Zeegezichten’: Een slagveld

De eerste aflevering die via de DHC-site te zien is, gaat over de zee als slagveld, jawel. Er wordt verteld over de Slag bij Kijkduin in 1673, die niet hier woedde maar bij Den Helder. Maar de officiële opperbevelhebber zat wel in Den Haag: stadhouder Willem III. Luitenant-admiraal Michiel de Ruyter leidde de vloot die de Engelsen en Fransen weghield van Hollands schone kust. En dan belanden we in het Mauritshuis, waar conservator Quentin Buvelot vertelt over het grote staatsieportret dat Ferdinand Bol maakte van De Ruyter.

 

 

De resterende video’s, die vanaf nu wekelijks online verschijnen gaan onder meer over Museum Voorlinden in Wassenaar, waar het opvallende strandechtpaar van Ron Mueck te zien is, over de Huygens’ Zeestraat (de Scheveningseweg), over de plasticvervuiling in de oceanen, waarvan een voorbeeld te zien is in het Museon, en over de visserij aan de hand van een schilderij van Mauve in het Gemeentemuseum.

‘Zeegezichten’ is te zien via www.denhaagcentraal.net en via www.facebook.com/DenHaagCentraal; met dank aan Feest aan Zee en Omroep West.

Standaardportret
Bekijk meer van