Welstandscommissie niet akkoord met Legoland-ontwerp

Legoland komt naar Scheveningen. Vorige week gingen de aandeelhouders van Merlin-Entertainments, de uitbater van de attractie, na lang wachten akkoord. Maar de welstandscommissie vindt het ontwerp niet goed genoeg en vraagt om aanpassingen.

Door

Door Mieke van Dixhoorn

De komst van Legoland naar Den Haag is een heel grote stap dichterbij. De aandeelhouders van de Britse uitbater Merlin Entertainments gingen vorige week eindelijk akkoord met de Haagse locatie voor de ‘ultieme indoor Lego-speeltuin’. Dat zou in april al gebeuren. In de attractie die tussen het Kurhaus en Sea Life komt, zullen onder meer Lego-speelplaatsen, interactieve ritjes en een 4D-bioscoop te vinden zijn.

Het Legoland-dossier ligt gevoelig in de gemeenteraad. Het zorgde al meer dan eens bijna voor een collegecrisis. De verantwoordelijke wethouders Boudewijn Revis (VVD, stadsontwikkeling) en Karsten Klein (CDA, economie) stuurden vanaf hun vakantieadressen opgeluchte Twitter-berichten. ‘Goed voor onze badplaats!’

Maar de ‘yes’ van Merlin betekent niet dat de kopzorgen voor de wethouders voorbij zijn. Meest recent is het oordeel van de welstandscommissie die bouwplannen beoordeelt. Vorige maand gingen zij ‘niet akkoord’ met het ontwerp voor het nieuwe gebouw dat op de plek van het huidige Vitalizee-pand moet komen. Problemen zien de experts vooral met het dak. ‘Een dak als een duinlandschap moet het uitgangspunt zijn,’ staat in het advies. Dat is in het huidige ontwerp niet mogelijk. Ook wil de welstand geen zonnepanelen op het dak. Ze geven dus een negatief advies aan het college van B en W en dat betekent dat het plan grondig moet worden aangepast. De gemeente moet vervolgens beoordelen of die aanpassingen te realiseren zijn binnen de vergunningstermijn. Zo niet, dan moet de omgevingsvergunning opnieuw worden aangevraagd en is er dus sprake van vertraging.

Staatssteun
Daarnaast zijn er nog altijd grote zorgen binnen de gemeenteraad over de deal die nodig was om de attractie naar Den Haag te halen. Uit een journalistiek onderzoek door Den Haag Centraal bleek dat de gemeente hoogstwaarschijnlijk over de schreef ging bij het sluiten van de overeenkomst. Ze geeft hoogstwaarschijnlijk ongeoorloofde staatssteun en ook de aanbesteding gaat voor zover bekend niet volgens het boekje. Dit concludeerden drie deskundigen afzonderlijk van elkaar op basis van openbare documenten over de Legoland-deal. Ook de enorme druk waarmee Revis en Klein hun plan in februari door de raad loodsten, zorgt bij veel raadsleden nog altijd voor een nare bijsmaak. Het gaat er niet om dát Legoland komt, maar over de manier waarop. Na het zomerreces zullen in deze krant meer artikelen volgen over het Legoland-dossier.

| Foto: Pixabay

Meer nieuws is te vinden in weekkrant Den Haag Centraal. Een abonnement kun u hier regelen.

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van