Wel straf voor agenten, maar een voorwaardelijke

Uitspraak in zaak Mitch Henriquez.

Door

De twee Haagse agenten die het meeste geweld hebben gebruikt bij de fatale aanhouding van de Arubaan Mitch Henriquez is wel een straf opgelegd, maar ze hoeven niet naar de gevangenis. De rechter veroordeelde ‘DH01’ en ‘DH02’ donderdagmiddag tot zes maanden voorwaardelijk. Dat wil zeggen dat de agenten, wanneer zij opnieuw in de fout gaan de straf alsnog moeten uitzitten.

De rechter oordeelde hiermee zwaarder dan het Openbaar Ministerie (OM) had geëist. Dat vroeg om een veroordeling wegens het toepassen van te veel geweld, maar zonder oplegging van straf. De rechter oordeelde dat de combinatie van de beruchte nekklem (72 seconden toegepast), het spuiten met pepperspray en het slaan op het hoofd de 42-jarige Arubaan fataal is geworden. De aanhouding speelde zich af op 27 juni 2015 in het Haagse Zuiderpark; Henriquez raakte buiten bewustzijn en overleed een dag later.

Mishandeling

De rechtszaak draaide vooral om de vraag of het geweld dat is gebruikt heeft geleid tot de dood. Het OM vond van niet en verwees naar het optreden van een ‘acuut stress-syndroom’ dat hartfalen veroorzaakt. Daarmee zouden de agenten, volgens het OM, alleen schuldig zijn aan mishandeling.

Aangezien medische experts op zitting elkaar hierover tegenspraken, zei de rechter niet goed over de doodsoorzaak te kunnen oordelen. Wel achtte hij het waarschijnlijk dat Henriquez is bezweken aan het tegen hem gebruikte geweld. Vorige week werd via het radioprogramma Argos bekend dat de theorie over het stress-syndroom door de meeste deskundigen naar het rijk der fabelen wordt verwezen. Maar deze informatie kwam nadat de rechtszaak al was afgerond.

De rechter boog zich niet over een eventuele schadevergoeding. Dat laat hij over aan de burgerlijke rechter (civiele procedure).

Mitch Henriquez. | Foto: privé collectie

Standaardportret
Bekijk meer van