Stad mag één keer per jaar zelf aan de gang in OCC

Haagse verenigingen, bedrijven en instellingen krijgen in de toekomst één weekeinde per jaar vrij spel in het nieuwe cultuurgebouw OCC.

Door

Dat hebben de ‘echte’ gebruikers – Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater, Koninklijk Conservatorium en zaaldirectie DMC – bedacht.

“Als instellingen komen we met het programma ‘de stad als curator’, waarin we actief gaan samenwerken met allerlei partijen,” zegt Henk Scholten, directeur van de Stichting Dans en Muziekcentrum (DMC). Eén van de plannen is dat we jaarlijks een ‘OCC Take Over’ organiseren, waarbij we het gebouw letterlijk een weekend uit handen geven. Ook amateurs, denk aan de vele koren in de stad, krijgen volop de ruimte.”

De vier gebruikers hebben deze en andere voorstellen opgenomen in een net opgestelde gemeenschappelijke visie onder de titel ‘Een Huis voor heel Den Haag’. Zij zorgen met hun 1500 studenten en docenten, 80 orkestmusici , 50 dansers en de externe artiesten voor de hoofdmoot van de programmering van het gebouw : 300 professionele voorstellingen en 600 optredens door studenten per jaar. Die moeten zo’n 300.000 bezoekers gaan trekken.

Onderdeel van de plannen is ook dat het Spuiplein als één groot cultuurcentrum gaat functioneren, waarbij ook de Nieuwe Kerk, het Theater aan het Spui, het Filmhuis Den Haag en de Centrale Bibliotheek een grote rol spelen. Daarnaast wordt er samengewerkt met wijkpodia als De Vaillant, het Laaktheater en Dakota.

Welstandscommissie
Het gebouw moet er medio 2020 staan. Over de exacte verschijningsvorm (gevels) en over de woontorens die er omheen komen staan, wordt nog koortsachtig overleg met de kritische welstandscommissie. De commissie, die onlangs het ontwerp voor de torens afwees, boog zich woensdag (29 november) over het OCC zelf, omdat de ontwerpen zijn aangepast en er een nieuwe bouwvergunning is aangevraagd. De commissie weigerde de wijzigingen apart te behandelen. “De worst wordt nu te veel in plakjes gesneden. Wij willen een integrale afweging maken,” zei commissie-voorzitter Jaap van den Bout, maar hij liet wel blijken de aanpassingen te waarderen. Anders ligt het met de gevels.

De commissie heeft eerder een ‘mock-up’ van een geveldeel met de opvallende ‘boomstructuur’ gezien en was toen kritisch. Van den Bout nu: “De vraag is, wordt het chique? Want dat moet. Het is nu nog niet zichtbaar.” De welstandscommissie buigt zich na de jaarwisseling opnieuw over zowel de woontorens als het OCC.   

Door Herman Rosenberg

| Artist’s impression: Gemeente Den Haag/Cadanz 

Klik hier om een abonnement op DHC te nemen.

Standaardportret
Bekijk meer van