Leidschendam-Voorburg stemt tegen benoeming Baldewsingh als wethouder
Rabin Baldewsingh wordt geen wethouder in Leidschendam-Voorburg. Woensdagavond stemde de gemeenteraad tegen zijn voordracht vanwege onhandige uitspraken en een windmolen.
Een grote meerderheid zag de komst van de voormalig wethouder van Den Haag niet zitten. Slechts zeven raadsleden stemden voor zijn benoeming, 28 waren tegen. ‘Ik had er ongelofelijk veel zin in, maar het is niet anders,’ reageerde Baldewsingh (PvdA) op Twitter.
De afwijzing was verwacht. Bewoners en raadsleden maakten vooraf veel stampij over een overlastgevende windmolen, die in 2016 verrees op de grens tussen Den Haag en Leidschendam-Voorburg. Waarom die windturbine juist aan hém kleeft, snapt Baldewsingh niet ‘als je naar de feiten kijkt’, maar de molen voorkomt dat hij zijn wethouderscarrière zal voortzetten bij de buurgemeente.
Het gaat om politiek aangewakkerde emoties en anti-Haagse gevoelens
Eind april maakte de PvdA in Leidschendam-Voorburg bekend dat Baldewsingh (wethouder in Den Haag van 2006 tot 2018) Nadine Stemerdink zou opvolgen als wethouder van onder meer werk, inkomen en sport. Stemerdink is inmiddels benoemd tot burgemeester van Voorschoten. Met zijn ervaring en zijn netwerk moest dat een eitje worden. Maar het liep even anders.
Gehate windturbine
Bij het horen van Baldewsinghs naam kwamen de bewoners van de Zeeheldenbuurt fel in opstand. Hij had niet alleen gezorgd voor de gehate turbine, maar zei na kritiek ook nog: ‘Hoe kan nou één windmolen Leidschendam-Voorburg ontsieren?’ De bewoners hekelen de beoogd wethouder omdat hij niet met hen in gesprek ging over de plannen en ze ‘voor het blok zette’, zo staat in een open brief.
Toen duidelijk werd dat de benoeming geen gelopen race was, bleef Baldewsingh lang stil. Hij wil pas met bewoners in gesprek als hij wethouder is. Dat zien de bewoners juist als ‘bevestiging van het prevaleren van het persoonlijke belang ten opzichte van het belang van de inwoners’. Toen de PvdA’er vervolgens toch van zich liet horen – bijvoorbeeld in AD/Haagsche Courant met uitspraken als ‘het gaat om politiek aangewakkerde emoties en anti-Haagse gevoelens’ – maakte hij het voor zichzelf niet makkelijker.
Met de storm die opstak onder bewoners kan de windturbine Den Haag een jaar lang van stroom voorzien
Hoe luider de kritiek, hoe meer het erop leek dat ook de andere collegepartijen (CDA, VVD, GroenLinks en CU/SGP) zich niet zomaar achter Baldewsingh zouden scharen. Met name de VVD en het CDA hebben zich altijd sterk verzet tegen de komst van de windmolen en voelen druk vanuit hun achterban. Telefoontjes van landelijke kopstukken uit die partijen om de benoeming toch door te laten gaan, mochten naar verluidt niet baten.
Netwerk
Baldewsingh benadrukte dinsdagavond in de digitale raadsvergadering vooral zijn ervaring, zijn successen en zijn brede netwerk – van de hoogste regionen binnen de VNG tot NOC*NSF. Hij zei zelf in eerste instantie niets over de windmolen, maar het onderwerp voerde later in de vragenronde de boventoon.
Het CDA (5 zetels) verweet Baldewsingh een ‘regenteske houding’. De VVD (8 zetels) had twee sprekers nodig om haar ongenoegen te uiten en wilde weten wat de affaire zegt over de bestuursstijl van de Hagenaar. GroenLinks hekelde het gebrek aan communicatie en vrijwel de hele raad vond dat de excuses van Baldewsingh voor zijn uitspraken ‘rijkelijk laat’ kwamen.
Emotie hoort erbij, maar er is ook een rationeel verhaal
De enige die zijn ja-stem beloofde, was de fractievoorzitter van D66, maar alleen omdat Baldewsingh ‘niet bewezen incompetent is, geen criminele antecedenten heeft en niet aantoonbaar niet-integer heeft gehandeld’. Voor de rest van zijn fractie (4 zetels) kon hij echter niet instaan.
De grootste partij, Gemeentebelangen (10 zetels), had al bekendgemaakt tegen Baldewsingh te zullen stemmen. “Een stem voor Rabin Baldewsingh als wethouder is een stem tégen de bewoners van Leidschendam-Voorburg,” zei fractievoorzitter Frank Rozenberg. “Met de storm die opstak onder de bewoners zou de windturbine de gemeente Den Haag een heel jaar van stroom kunnen voorzien.”
Excuses
Na alle kritische vragen probeerde Baldewsingh duidelijk te maken dat hij in de windmolenkwestie gebonden was aan ‘wet- en regelgeving’. Omdat het een particulier initiatief was dat binnen alle kaders paste, kon hij, zo beweerde hij, niet ingrijpen of in gesprek gaan met bewoners. “Dat was de verantwoordelijkheid van de ontwikkelaar.”
Daarnaast benadrukte hij dat de daadwerkelijke vergunning om de molen te bouwen is uitgegeven door zijn opvolger als wethouder duurzaamheid Joris Wijsmuller (HSP). Baldewsingh zat op dat moment nog wel in het Haagse college. “Emotie hoort erbij, maar er is ook een rationeel verhaal,” zei hij. Voor zijn ‘domme en onhandige’ uitspraken, maakte hij wederom excuses. “I feel your pain.” Het mocht niet baten.
Wilt u meer nieuws lezen uit de Haagse regio? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.