Haagse handhavers krijgen loonsverhoging om personeelstekort

Alle salarissen van Haagse handhavers en boswachters gaan één schaal omhoog. De stad hoopt dat dit helpt tegen het tekort aan boa’s.

Door

De loonsverhoging was een wens van de gemeenteraad. In juni nam die bijna unaniem twee moties aan om het salaris van buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) in lijn te brengen met dat in de regio. In omringende gemeenten kregen handhavers aanzienlijk meer betaald dan in Den Haag.

Dat verschil vertaalt zich in veel onvervulde vacatures. Den Haag telt op papier tweehonderd boa’s, maar in praktijk zijn er maar 134 in dienst. Dit is geen momentopname; de gemeente kampt al jaren met een tekort aan handhavers. Volgens het college heeft elke handhaver de keuze uit acht vacatures.

Een hoger loon ligt dus voor de hand. De vraag was alleen hoe dit te bekostigen. De raad heeft het college opgedragen het voorlopig te betalen uit de ‘onderuitputting’, dat wil zeggen, het salaris dat was gereserveerd voor de beoogde extra handhavers. Geld dat dus niet is uitgegeven.

In pas met regio

Dat gebeurt nu. De salarisverhoging wordt met terugwerkende kracht vanaf 1 juli ingevoerd. ‘Hiermee lopen we in pas met gemeenten in de regio,’ schrijft het college in een korte toelichting. Ook volgend jaar zal de salarisverhoging uit het budget voor onvervulde vacatures worden betaald – de gemeente gaat ervan uit dat niet alle personeelstekorten dan al zijn opgelost.

Een duurzame oplossing is dit niet, zegt het college erbij. Vanaf 2025 moet de gemeente elders structureel geld vinden om de hogere lonen in de begroting op te kunnen nemen.

Standaardportret
Bekijk meer van