Bordeelhouders terecht bestraft

Uitbuiting en dwang in de Geleenstraat

Door

Door Adrie van der Wel

De burgemeester van Den Haag sloot in 2015 de bordelen vanwege mensenhandel en uitbuiting. Ook hun exploitatievergunningen werden ingetrokken, waardoor ze een grote bron van inkomsten verloren. Intussen is wel bewezen dat prostituees in hun bordelen door Hongaarse pooiers gedwongen aan het werk waren gezet. Maar de eigenaren stelden daar niets van te weten en dat hun dus ook niets kan worden verweten.

De Raad van State liet een getuige opdraven van het zogeheten HEIT-team, dat de gang van zaken in de Haagse bordelen goed in de gaten houdt. Dit HEIT-team is een samenwerkingsverband tussen de politie, de Belastingdienst, het UWV en de voormalige Arbeidsinspectie. Alle prostituees die in de Haagse bordelen werken, worden door dit HEIT-team van tevoren beoordeeld.

Volgens de getuige zijn de exploitanten van de bordelen uiteindelijk verantwoordelijk voor wat daar gebeurt. En ze hadden ook moeten weten dat er iets niet deugde. Toen de verwarming in de peeskamers uitviel, werkten de prostituees gewoon door. Dat was voor de burgemeester een aanwijzing dat ze onder dwang moesten doorwerken. Na het aftappen van de telefoons van de Hongaarse pooiers vond de burgemeester dat er genoeg aanwijzingen waren voor verboden praktijken.

De Raad van State constateert dat uit een strafrechtelijk onderzoek al duidelijk is geworden dat er ernstige incidenten plaatsvonden in de bordelen. Daarom zijn ze ook terecht gesloten. De Raad verwijt de exploitanten ook slecht toezicht. Zo hadden ze kunnen weten dat de prostituees erg lange dagen maakten. Wat wijst op uitbuiting. De exploitanten hadden die misstanden moeten herkennen, aldus de Raad. Daarom zijn ook hun vergunningen terecht ingetrokken.

Een andere exploitant in de Geleenstraat ging ook bij de Raad in beroep. Het nieuwe bestemmingsplan voor deze straat kost hem een aantal peeskamers. Op de verdiepingen van zijn panden mogen vijf peeskamers niet meer worden gebruikt. Volgens de gemeente gaat het hier om illegale peeskamers waarvoor geen vergunning was verleend. De gemeente ziet uitbreiding van het aantal peeskamers niet zitten.

Maar de Raad oordeelt dat voor die vijf peeskamers eerder wel een vergunning is verleend en dat ze dus niet illegaal zijn. De gemeente zal ze dus ook in het bestemmingsplan moeten opnemen.

Bordelen in de Geleenstraat. | Foto: DHC/Sebastiaan Boot

 

Meer nieuws leest u in weekkrant DHC. Klik hier voor een abonnement. 

Standaardportret
Bekijk meer van