Legoland-plannen opnieuw onder vuur
Het Legoland-plan van de gemeente wordt van verschillende kanten in de raad – PVV, PvdA en HSP – zwaar bekritiseerd. Drie deskundigen concluderen nu ook dat de gemeente hoogstwaarschijnlijk over de schreef gaat, zowel bij de aanbesteding als door het geven van staatssteun.
De verwachte komst van Legoland naar Scheveningen staat weer boven aan de politieke agenda. Wethouders Karsten Klein (CDA, economie) en Boudewijn Revis (VVD, stadsontwikkeling) willen de attractie graag, misschien wel te graag. De eerste vergunning voor de vestiging van het entertainmentbedrijf is aangevraagd nog voor er een definitief ‘ja’ is van de uitbater, zo lieten de bestuurders dinsdag weten.
Ze hebben genoeg vertrouwen dat de definitieve ‘go’ deze zomer door het Britse Merlin Entertainments wordt gegeven. De PVV, in principe pro-Legoland, trok nu aan de bel en vroeg een spoeddebat aan voor de laatste raadsvergadering van het jaar op 6 juli. Raadslid Daniëlle de Winter: “Je gaat toch ook geen huis verbouwen voor je het gekocht hebt?” Zonder de oppositiepartij is er waarschijnlijk geen meerderheid voor het Legoland-plan.
De kwestie was in februari nog de aanleiding voor een knallende crisis in het stadsbestuur. De verhoudingen tussen de vijf partijen raakten verziekt. Collegepartijen HSP en PvdA stemden tegen, maar hadden het nakijken omdat Revis en Klein een rechtse coalitie wisten te smeden – onder meer met de PVV. De HSP en de PvdA zijn het nog altijd principieel oneens met de inhoud van de deal. De gemeente zet – kort door de bocht – een op maat gemaakt gebouw neer voor de attractie zonder dat Merlin een vinger hoeft uit te steken en neemt daarbij veel risico.
Het prijskaartje is niet gering: 16,5 miljoen euro. ‘Onverantwoord en bedenkelijk,’ vinden de partijen. In de afgelopen maanden bleven ze de wethouders bestoken met schriftelijke vragen om maar zo veel mogelijk informatie boven tafel te krijgen. Uit een rondgang bij experts en bronnen binnen en buiten het stadhuis blijkt dat de zorgen gegrond zijn. Drie deskundigen concluderen op basis van de openbare stukken dat de gemeente hoogstwaarschijnlijk ongeoorloofd staatssteun geeft aan commerciële partijen. Daarnaast schendt de gemeente vermoedelijk aanbestedingsregels. De cruciale punten zijn de risico’s die de gemeente loopt, zowel financieel als juridisch.
Beslissend
De PVV heeft in de ontstane situatie mogelijk wederom de beslissende stem. De Winter: “Wij zijn voor Legoland, maar dat betekent niet dat het college een vrijbrief heeft in dit dossier. Ik denk dat de wethouders te vroeg zijn geweest en dat ze snel de deksel op de neus krijgen.” Dat het slechts om een vergunning gaat en de risico’s voor de gemeente volgens de wethouders klein zijn, is niet het punt. “Het gaat om het principe. Dit is geen zorgvuldig bestuur.” De partij is nog bezig met een motie die ze tijdens de vergadering wil indienen.
PvdA-raadslid Bülent Aydin is verrast door de ‘wending’ van de PVV, maar vindt het een goede zaak dat ze vraagtekens zetten bij de gang van zaken. “Ik deed dat al een tijdje. Vanaf het begin was duidelijk dat deze deal erg discutabel is. Dat zie je ook in de uitvoering.”