Column: De NAVO-top als een gesmolten ijsje

In 2023 smeekten D66, Hart voor Den Haag en VVD nog om de NAVO-top. Nu lijkt dat de top niet voor alle ondernemers voordelig zal uitpakken, draaien politici als een blad aan een boom, schrijft columnist Christiaan Weijts.

Door

De eerste slachtoffers van de NAVO-top zijn bekend. Het Varend Corso van het Westland en Vlaggetjesdag op Scheveningen. Een handjevol machtsbeluste wereldleiders verpest het weer eens voor degenen die in principe van goede wil zijn. Die gewoon bloemetjes willen zien, met vlaggetjes willen zwaaien en daar een harinkje bij willen happen. Eeuwenoude tradities worden achteloos aan de kant geschoven voor een vergadering van twee dagen.

Hoog tijd dat Scheveningen uit de NAVO stapt.

Ik heb het altijd intrigerend gevonden hoe Den Haag uit allerlei contrasterende werelden bestaat die in elkaar zijn geschoven. Als de afzonderlijke etages van een flatgebouw waarvan de bewoners elkaar hooguit toeknikken in de lift.

Normaal co-existeert dat allemaal redelijk: gezins-Toyota’s naast de Audi’s met CD-nummerborden, het knusse dorpsgevoel naast de Internationale Zone (zoals dat luchthavenachtig heet). Maar nu botst het globale op het lokale. Mondiale diplomatie versus plaatselijke folklore. Stropdas versus klederdracht.

 

De verhouding tussen de winnaars en verliezers begint zich zo zoetjes aan af te tekenen

 

Of kunnen die wel van elkaar profiteren? Het schijnt namelijk dat zo’n NAVO-top ‘ook heel goed is voor het Haagse MKB zoals hotels, restaurants en van cateraars tot souvenirwinkeltjes en ijscomannen, omdat al die hoogwaardigheidsbekleders, journalisten en bezoekers tijdens en rond zo’n top geld uitgeven in onze stad’.

Dat schreven Haagse VVD-, D66- en Hart voor Den Haag-fractieleden twee jaar geleden nog aan het college, in een smeekbrief om de top hierheen te halen. Toe nou, Burgemeester, please, mag het, mag het, mogen we alsje-alsjeblieft een ijsje?

Inmiddels vraagt diezelfde VVD op hoge poten een debat aan. Een NAVO-top? Hoe gaat de gemeente ervoor zorgen dat dit horeca en andere ondernemers niet gaat schaden?

Apart. Blijkbaar had men niet voorzien dat dit evenement sommige ijscomannen een enorme omzetpiek oplevert en andere van hun klandizie berooft, omdat ze toevallig aan de verkeerde kant van de versperring boeren.

De verhouding tussen de winnaars en verliezers begint zich zo zoetjes aan af te tekenen. Zevenentwintigduizend politiemensen worden gemobiliseerd, waardoor er in het hele land minder evenementen kunnen plaatsvinden. Die wielerkoers Veenendaal-Veenendaal sneuvelt, bijvoorbeeld. Net als de ZML Tour in Berg en Dal. KLM schrapt 20 procent van de vluchten. En denk ook aan Amsterdamse feesten in lustrumjaar 2025. Net als het corso en Vlaggetjesdag gaat het om grote publieksevenementen die voor veel ondernemers een flink deel betekenen van de seizoenomzet.

Als we dat allemaal willen compenseren, zul je een hoop ijsjes moeten scheppen.

 

Zelfs de deskundologen zijn finaal de kluts kwijt

 

Een NAVO-top is als de Olympische Spelen. Die zouden ook enorm lucratief zijn voor de ijscomannen van het organiserend land. In de praktijk verslindt het evenement miljarden die nooit worden terugverdiend.

Maar het zet je wel mooi op de kaart. O ja, straks blijken we die geschatte 95 miljoen euro te hebben uitgegeven aan een pittoresk podium waarop Donald Trump aankondigt uit de NAVO te stappen.

Je weet het niet. Zelfs de deskundologen zijn finaal de kluts kwijt. Professor Rob de Wijk zei op 20 februari nog bij BNR: ‘Als de top niet doorgaat, laat je je gijzelen door Trump.’ Op 1 maart zei diezelfde Rob de Wijk bij ‘EenVandaag’ dat het afzeggen van de top ‘een slimme zet’ zou zijn.

Daartussen lag één bizarre ontmoeting met Zelensky. Tussen nu en dan liggen nog zo’n drie maanden. Twaalf weken waarin we zonder twijfel nog de ene plotwending (‘surreëel!’) na de andere (‘onvoorstelbaar!’) zullen meemaken.

Ik denk: was lekker in Brussel gebleven. Daar ligt een NAVO-hoofdkwartier dat van alle ijscomannen en andere gemakken is voorzien. Maar ja, de VVD’ers smeekten om deze top. Nu willen ze een debat over de schade.

De ene dag huilen om een ijsje, de volgende dag klagen dat het is gesmolten.

Standaardportret
Bekijk meer van