Leraren in Zuidwest krijgen voorrang op huurwoning

Leraren die lesgeven op een school in Den Haag Zuidwest krijgen voorrang op een sociale huurwoning in de stad. Het gaat om een proef met vijftien woningen.

Door

De drie grote woningcorporaties stellen ieder vijf huurwoningen beschikbaar voor docenten die werken op een school in Zuidwest. De woningen staan door heel Den Haag verspreid. Met deze proef, die een jaar duurt, hoopt de gemeente leraren aan een betaalbare woning te helpen. ‘Tot de doelgroep van deze beleidsregels horen leraren die werkzaam zijn op een school in Den Haag Zuidwest en een aantoonbaar huisvestingsprobleem hebben.’

Reden voor de onorthodoxe maatregel is het nijpende lerarentekort waar Haagse scholen mee kampen. Na Almere en Amsterdam zit Den Haag relatief het meest verlegen om docenten. In het reguliere basisonderwijs bedroeg het tekort vorig jaar oktober 547 fte. Middelbare scholen zaten in het haar met 86 niet-ingevulde fte.

 

In 2021 gingen 235 middeldure huurwoningen met voorrang naar leraren, agenten en verpleegkundigen

 

Hoewel personeelskrapte overal in de stad speelt, is de nood in de ene wijk groter dan in de ander. Zuidwest, bestaande uit Moerwijk, Morgenstond en Bouwlust-Vrederust, springt eruit, aldus de gemeente. Vandaar dat de proef zich richt op leraren die aan scholen in die wijken verbonden zijn.

Cruciale beroepen

De krappe woningmarkt is een deel van het probleem, denkt de gemeente. Mensen met zogenoemde ‘cruciale beroepen’, zoals leraren, politieagenten en verpleegkundigen, kunnen lang niet altijd een geschikte woning vinden in de stad. Zij gaan daarom elders aan de slag. Hierdoor is het lastig om deze beroepsgroepen, aan wie dringend behoefte is, te binden aan de stad.

De proef in Zuidwest staat niet op zichzelf. Bij meerdere bouwprojecten tracht de gemeente afspraken te maken met marktpartijen om een deel van de woningen te reserveren voor mensen met een cruciaal beroep. Het gaat hier om middeldure huurwoningen (maandhuur tot 988 euro). ‘In 2021 heeft dit ervoor gezorgd dat er in totaal 235 woningen beschikbaar zijn gesteld voor de doelgroep,’ meldde het college van B en W vorig jaar.

Het is voor het eerst dat leraren voorrang krijgen op sociale huurwoningen, aldus de gemeente.

Standaardportret
Bekijk meer van