Nu ook binnenpodium op Bevrijdingsfestival: verdieping in het provinciehuis

Het Bevrijdingsfestival heeft dit jaar een nieuw binnenpodium, de grote hal van het gerenoveerde provinciehuis aan de Zuid-Hollandlaan. Er treden op dit VFonds Podium jonge dichters en een gelauwerd oorlogsverslaggever op.

Door

Er is vrijwel geen slagveld in de wereld, of hij duikt er op enig moment op om, al dan niet getooid met helm, verslag te doen van de ellende. Recent was hij nog in Oekraïne. Op vrijdag 5 mei is Hans Jaap Melissen te vinden in het provinciehuis aan de Zuid-Hollandlaan, waar hij wordt geïnterviewd door de Haagse journalist Ron Fresen (15.30 uur).

Melissen (55) doet al een kwarteeuw verslag vanuit conflicthaarden. Vorig jaar kreeg hij de onderscheiding ‘Journalist voor de Vrede’ van het Humanistisch Vredesberaad. De verslaggever zei vereerd te zijn, maar gaf ook aan dat ‘het soms een beetje raar voelt om prijzen te winnen met verhalen over ellende van mensen’. “Ik zie het vooral als stimulans om te blijven berichten over dit soort gebieden,” aldus Melissen, die op Bevrijdingsdag nader zal ingaan op zijn drijfveren en ervaringen.

Eerder op de middag (13.45 uur) krijgen jonge dichters het woord. Onder hen de kortgeleden tot Jonge Stadsdichter van Den Haag aangestelde Chelsy Valentina. Verder nemen deel Katarina Vlajinic, Xhander Marchena, Line Brinkmann en Mirle Wittekoek. Zij worden begeleid door Diann van Faassen van het Haags Dichtersgilde. Van Faassen presenteert ook de rest van het programma.

Vrijheidscollege

Het Vrijheidscollege (14.00 uur) wordt gegeven door schrijver en documentairemaker Natascha van Weezel. Zij is de dochter van Anet Bleich en de in 2019 overleden journalist Max van Weezel, die op hun beurt weer kinderen waren van Holocaust-overlevenden. “Mijn colleges gaan over mijn grootouders. Ze zijn gevlucht, omdat ze Joden zijn. Ik besta door de goede daad van een ander,” zei zij eerder. Haar grootouders overleefden de oorlog doordat ze konden onderduiken.

Het is niet alleen zware kost op het VFonds Podium. Het Haagse comedygezelschap Puur Gelul (16.30 uur) is ook van de partij. Boozy de Kok, Karel Kanits, The Sissies en Trio Ossewous krijgen gezelschap van presentatrice Paula Udondek, acteur en schrijver Maarten Spanjer en dichter, spoken word-artiest en schrijver Derek Otte.

Provinciehuis

Qua historie is er in het provinciehuis een expositie te zien met reproducties van uniek topografisch en thematisch kaartmateriaal dat de Duitse Wehrmacht heeft gebruikt voor de planning en aanleg van de Atlantikwall. Dat was de verdedigingslinie langs de Europese westkust die ook in Scheveningen en Kijkduin zijn sporen heeft nagelaten. Voor wie geen zin heeft van het Malieveld naar het provinciehuis te lopen, is er een pendel met oude jeeps. Er staat ook museummaterieel opgesteld op de binnenplaats van het provinciehuis.

Meer informatie: www.bevrijdingsfestivaldenhaag.nl

Meer Haags nieuws? Koop de papieren editie van Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement. U ontvangt de krant dan tien weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van