Nieuwe ministeries onveilig door constructiefouten

Een hele generatie overheidsgebouwen vertoont ernstige bouwkundige gebreken. Bij de vloeren of delen daarvan is een ondeugdelijke betonconstructie gebruikt. Een aantal ministeries in Den Haag is onveilig.

Door

Vooral in Den Haag blijken onveilige gebouwen te staan. De problemen spelen onder meer bij het grote, gerenoveerde verzamelministerie aan de Rijnstraat, de torens van Binnenlandse Zaken en Justitie aan de Turfmarkt, de nieuwe Hoge Raad aan het Korte Voorhout, Eurojust aan de President Kennedylaan en Europol aan de Eisenhowerlaan. Bij al deze gebouwen zijn lichte vloerconstructies toegepast van het ‘BubbleDeck’-systeem. Die blijken niet goed aan te sluiten op de rest van de constructie doordat betonlagen onvoldoende zijn ‘opgeruwd’. Volgens NRC Handelsblad zijn in de 146 meter hoge Turfmarkttorens na onderzoek 110 werkplekken en veertien ruimtes afgesloten. Dat onderzoek wordt landelijk uitgevoerd door een reeks ingenieursbureaus, de TU Delft en de Nederlandse Vereniging van Constructeurs. Volgens de firma BubbleDeck zelf is er niets mis met de vloeren, maar wel met de manier waarop ze worden toegepast.

Den Haag Centraal publiceerde in september al over het begin van het onderzoek. De aanleiding was de instorting van een complete parkeergarage bij Eindhoven Airport; bij deze garage waren BubbleDeck-vloeren gebruikt. De consequentie van de nu elders vastgestelde gebreken – in het hele land gaat het om honderden gebouwen – is dat er ingrijpende herstelwerkzaamheden moeten worden uitgevoerd.   

    

   

 

Standaardportret
Bekijk meer van