Nachtvergunning zalencentrum Opera vernietigd in hoger beroep

De Raad van State heeft de nachtvergunningen voor zalencentrum Opera vernietigd in het hoger beroep van omwonenden.

Door

De voormalige burgemeesters Pauline Krikke en Johan Remkes hebben in 2019 en 2020 onvoldoende gekeken naar overlast voor omwonenden bij het verlenen van de vergunningen, oordeelde de Raad woensdag.

Krikke en Remkes, en later ook de Haagse rechtbank, oordeelden dat de vergunningen niet konden worden geweigerd. Het zalencentrum zou niet een ‘dusdanig nadelige invloed’ op het leefklimaat van omwonenden hebben om dat te doen. Maar volgens de Raad is er een verkeerde uitleg gegeven aan de eigen regels van de gemeente. Die geven namelijk geen enkele ruimte voor het verlenen van een ontheffing als er ook maar enige verstoring is.

Bewoners in de omgeving van de partycentra klagen al jaren over overlast
Raad van State

 

‘Volgens de burgemeester is wel sprake van enige verstoring, maar gaat het om een beperkt aantal gevallen,’ stelt de Raad vast. Er kwamen meldingen van overlast binnen bij de politie, maar die overlast werd niet meer geconstateerd toen de politie bij het zalencentrum arriveerde. ‘Vast staat dat bewoners in de omgeving van de partycentra al jaren klagen over overlast,’ aldus de Raad. Eerdere geluidsmetingen door de omgevingsdienst van de gemeente mislukten of bleken onbruikbaar. Daarmee is voor de Raad duidelijk dat de burgemeesters onvoldoende onderzoek hebben gedaan naar de overlast.

Corruptie

Volgens de omwonenden was er ook sprake van corruptie bij het verlenen van de nachtvergunningen. Er kleefde een luchtje aan, omdat toenmalig wethouder Richard de Mos de eigenaren van Opera zou hebben geholpen bij het bemachtigen van de nachtvergunningen. Volgens de rechtbank is dat niet bewezen, de Raad gaat er in zijn uitspraak niet op in.

Burgemeester Jan van Zanen zal nu opnieuw onderzoek moeten doen naar overlast van het zalencentrum. Om te voorkomen dat de exploitant reeds geplande evenementen moet afgelasten, mag die van de Raad doorgaan met beperktere openingstijden totdat de burgemeester een nieuw besluit heeft genomen.

Standaardportret
Bekijk meer van