Haagse agenten vrijgesproken van mishandeling en meineed

Drie Haagse agenten hebben hun optreden in een café in januari in de wijk Transvaal geen buitensporig geweld gebruikt en daarover ook geen vals proces-verbaal opgesteld.

Door

Tot dat oordeel kwam de Haagse rechtbank vrijdagmorgen. Bij het verrichten van arrestatie werd een politiehond ingezet die de arrestant flink te grazen nam. Volgens het openbaar ministerie (OM) was dit ‘buitensporig geweld’ omdat uit camera beelden zou blijken dat de arrestant zich al had overgegeven.

De rechter gaat daar niet in mee. De agenten hebben ‘niet onjuist’ gehandeld, mede omdat zij verwachtten dat er zich in café iemand met een vuurwapen zou bevinden. En zij hebben daarover evenmin later ‘opzettelijk een vals proces-verbaal van bevindingen opgemaakt’. Een aantal passages in het proces-verbaal klopten niet, maar daarbij was volgens de rechter geen opzet in het spel.

Vrijgesproken van mishandeling

Maar dat was nog niet de hele zaak. Bij aankomst op het bureau zou één van de agenten met opzet op het gewonde been van de arrestant zijn gaan staan. Dat hebben twee andere agenten verklaard. Maar omdat de verdachte agent dat zelf ontkent en het slachtoffer zelf het zich niet kan herinneren, is hij ook hiervan vrijgesproken.

De vrijspraak van mishandeling en meineed is een nederlaag voor het OM, dat fors had ingezet. Tegen twee agenten was een werkstraf geëist en de derde had een ‘ambtsverbod’ van vijf jaar moeten worden opgelegd. De zaak speelde in een periode dat er veel kritiek is op de Haagse politie. Zo is er een onderzoek gaande naar vier agenten van het bureau Hoefkade, die stelselmatig te veel geweld zouden gebruiken tegen arrestanten en die collega’s met een migratieachtergrond zouden discrimineren. Politiechef Paul van Musscher heeft laten weten dat zal worden opgetreden tegen ‘rotte appels’ bij de eenheid Den Haag.

Wilt u meer lezen of meer weten over de krant DHC? Kijk hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer video’s zien? Neem dan een kijkje op ons YouTube-account.

Standaardportret
Bekijk meer van