Eigenaar sportbar in geldnood, vecht sluiting aan bij rechter

De Raad van State moet snel een einde maken aan de gedwongen sluiting van Hague 5 Sportsbar aan de Javastraat. Dat vindt de eigenaar van de bar.

Door

Over de verleende en weer ingetrokken vergunningen voor de bar wordt nog geprocedeerd. Maar de zaak is al maanden dicht en dat betekent volgens de eigenaar een omzetverlies van duizenden euro’s. “De huurlasten lopen ook op.” De bar kan intussen wel open, vindt hij.

De sluiting volgde na een oordeel van de Haagse rechtbank. De zware horecacategorie waarin de activiteiten van de sportbar vallen, zijn in strijd met het geldende bestemmingsplan, aldus de rechtbank. Toen dat plan in werking trad, was op dat adres al een ander café-restaurant in de zware categorie in bedrijf. Volgens zogeheten overgangsrecht mocht die bar onder voorwaarden doorgaan. Bij een onderbreking van langer dan een jaar zou dat recht op zware horeca vervallen.

 

Het was gewoon een oorlogsgebied met veel agressie op straat
Omwonende over overlast van vorige bar

 

En dat is precies wat er gebeurde. De vergunningen van de voorganger van Hague 5 Sportsbar werden na slecht gedrag van de eigenaren ingetrokken door de gemeente. Toen Hague 5 als opvolger een aanvraag voor vergunningen indiende, was het jaar al verstreken en was de zware horeca op dat adres niet meer mogelijk. Tot opluchting van de buurtbewoners, maar tot verdriet van de eigenaar van Hague 5.

Lichtere vergunning

Tijdens een spoedzitting donderdag bij de Raad probeerde de raadsvoorzitter de eigenaar te verleiden tot het aanvragen van een ‘lichtere vergunning’ waarbij de bar ’s nachts gesloten moet zijn. Maar volgens de eigenaar past dat niet in het concept van Hague 5. Naast pooltafels en dartborden biedt de bar ook schermen waarop sportwedstrijden uit de hele wereld getoond worden. Vanwege tijdsverschillen worden er ook wedstrijden tijdens de nacht uitgezonden. Die voorziening wil Hague 5 niet opgeven.

Zonder die nachtelijke voorziening hebben de buurtbewoners vrijwel geen problemen met Hague 5. “Er is nauwelijks overlast,” zegt een omwonende. Maar de buurt wil niet meer meemaken wat er bij de voorganger van Hague 5 gebeurde. “Het was gewoon een oorlogsgebied met veel agressie op straat.”

De Raad doet over twee weken uitspraak.

Standaardportret
Bekijk meer van