Winkeliers Boekhorststraat balen van uitstel herinrichting

De winkeliersvereniging Boekhorststraat vraagt de gemeente tempo te maken met de herinrichting van de straat in het oude centrum. Het nieuws dat de opknapwerkzaamheden zijn uitgesteld tot medio 2019 is slecht gevallen bij ondernemers én bewoners.

Door

Winkeliers in de Boekhorststraat maken zich ernstige zorgen. De straat staat al een paar jaar op de nominatie om opgeknapt te worden – nieuwe bestrating, de komst van bomen, verkeersdrempels, sfeerverlichting, bankjes en terrassen – maar voorlopig komt daar weinig van terecht. De werkzaamheden zijn nu uitgesteld tot 2019.

In een brief aan het stadsbestuur wijzen de ondernemers op de nadelige gevolgen. Vooral voor ‘jonge bedrijven die proberen hun bedrijf van de grond te tillen’, is dit slecht nieuws. ‘Bovendien hebben wij hier te maken met onverantwoord verkeersgedrag en daarmee een gevaarlijke situatie voor vooral fietsers.’

De winkeliers benadrukken met het schrijven dat de herinrichting nodig is om een volgende stap in het herstelproces van de Boekhorststraat te kunnen zetten.

In het begin van de vorige eeuw groeide de straat uit tot een levendige plek in het oude centrum. Warenhuis Vroom & Dreesmann (V&D) opende er zijn eerste Haagse filiaal, trams reden af en aan door de toegangsweg naar de binnenstad en ook de bioscopen Thalia, Hollywood en Roxy brachten dynamiek. Verhalen over rollende colaflesjes die tegen het filmdoek uiteenspatten, zijn legendarisch.

Maar na het verdwijnen van de tram (lijn 10) in de jaren zestig ging het snel bergafwaarts. Drugs- en kraakpanden en sekswinkels groeiden als kool. En steeds meer panden kwamen leeg te staan.

Op de kaart

Nu is de Boekhorststraat de goede weg weer ingeslagen. Panden worden gerenoveerd en jonge ondernemers ontdekken de straat. Sinds 2016 zet een jaarlijks muziekfestival de Boekhorststraat ook op de kaart.

 

Pas als de straat van een saaie racebaan in een gezellige straat is veranderd, zal het winkelende publiek naar de Boekhorststraat terugkeren.
Winkeliersvereniging Boekhorststraat

 

‘Het winkelbestand herstelt zich langzaam. De straat begint weer te leven. Maar we zijn er nog lang niet,’ schrijft de winkeliersvereniging. ‘Er vertrekken nog steeds ondernemers. Ook zijn er nog lege panden en er zijn nog geen terrassen. Bovendien wordt er veel te hard gereden, steeds meer aanrijdingen vinden hier plaats.’

Boekhorststraat is nu saaie racebaan

Volgens de ondernemers én bewoners is daarom haast geboden met de opknapbeurt. ‘Wij verzoeken de gemeente om het tijdstip van de herbestrating te heroverwegen en hiermee zo snel mogelijk een aanvang te maken. Pas nadat dit klaar is en de straat van een saaie racebaan in een gezellige straat is veranderd, zal het winkelende publiek naar de Boekhorststraat terugkeren.’

Standaardportret
Bekijk meer van