Opnieuw veel brievenbussen weg

PostNL haalt binnen enkele maanden ruim honderd brievenbussen weg in Den Haag. Dat brengt problemen en ongemakken met zich mee. Bijvoorbeeld in de Heesterbuurt.

Door

PostNL haalt deze zomer in Den Haag 121 brievenbussen weg. Het gevolg is dat voor veel mensen de dichtstbijzijnde bus op één kilometer afstand komt te liggen.

Zo sterk als de bezorging van pakketjes groeit, zo dramatisch neemt het aantal bestelde brieven af. Met tien procent per jaar, volgens PostNL. Dat kan niet zonder gevolgen blijven voor het aantal brievenbussen, geeft het bedrijf aan in een onlangs in de Haagse regio huis aan huis verspreide brief. Daarin schrijft directeur Barry Husman dat ‘we in Nederland steeds minder brieven versturen’.  En dat daarom het ‘netwerk van brievenbussen wordt aangepast’.

Uit een bijgevoegde lijst en nadere informatie op de site van PostNL blijkt dat deze formulering een eufemisme is voor het verwijderen van ongeveer een derde van het aantal brievenbussen (384 van de 1252 in Zuid-Holland-Midden).

Een wijkje dat in één klap bijna al zijn brievenbussen verliest, is het deel van de Heesterbuurt rond de Laurierstraat, gelegen tussen de begraafplaatsen en de Valkenboskade. Weggehaald worden de bussen in de Lavendelstraat, aan het einde van de Weimarstraat en op de Laan van Eik en Duinen, vlak bij de Oude Haagweg.

 

Er is gewoon veel minder post.
Renée de Vries (ANBO)

 

De enige bussen die overblijven, staan aan de randen of buiten de wijk: aan het begin van de Valkenboskade en aan het begin van de Laan van Eik en Duinen (Haagweg). Ook het Benoordenhout levert flink in. De helft van de brievenbussen verdwijnt: twee bussen aan de Ruychrocklaan (bij de huisnummers 6 en 222), de bus in de Mauvestraat en die aan het begin van de Van Alkemadelaan.

Lavendelstraat

De brievenbus in de Lavendelstraat is al voorzien van stickers. ‘Binnenkort vervalt deze brievenbus,’ staat erop. Een paar wat jongere voorbijgangers zitten er niet zo mee, zeggen ze. Ze versturen nooit een brief of kaart. “Maar  ouderen doen dat vaak nog wel,” weet Geert Kuipers, secretaris van de Buurtvereniging Jasmijn. “En die moeten nu een heel stuk verder lopen. Dit is geen goede ontwikkeling.”

Kan dat eigenlijk zomaar, dat inkrimpen van de dienstverlening? “Ja, dat kan,” zegt woordvoerder Tessa de Jong van PostNL. “In 2016 is de Postwet gewijzigd waardoor we ons locatienetwerk kunnen aanpassen aan het veranderende gedrag van consumenten. De wettelijke eis is nu dat iedereen in een woonkern met meer dan vijfduizend inwoners binnen een straal van duizend meter een brievenbus moet kunnen vinden.”

De brievenbus in de Lavendelstraat verdwijnt binnenkort. (DHC)

PostNL verzekert dat met ‘relevante belangenorganisaties’, zoals de ouderenbonden, overleg is gevoerd en ook met de gemeente.

Brievenbussen op centrale plekken

De ANBO heeft in het verleden vaak kritiek geuit op het weghalen van brievenbussen, maar heeft wel begrip voor de operatie die PostNL nu uitvoert. “Er is gewoon veel minder post,” zegt woordvoerder Renée de Vries. Zij bevestigt dat er overleg is geweest en ook heeft de bond haar leden geraadpleegd. “Voor onze leden is vooral belangrijk dat er brievenbussen staan op centrale plekken waar zij sowieso al komen. Als dat het geval is, kunnen wij leven met het inkrimpen van het aantal brievenbussen.”

Meer informatie: www.postnl.nl/brievenbus

Standaardportret
Bekijk meer van