Het leven van een Haagse influencer
Views, likes en comments: het leven van de influencer draait haast om niets anders. Maar hoe word je nou een rijzende ster op sociale media? Twee gesprekken over roem, macht en (het grote?) geld.
‘Het draait toch vooral om status’
De Haagse studenten (commerciële economie) Michael Wiersma (24), Joris Hulshof (26) en Kaj Leroy (23) zijn de gezichten achter BCK Lads. Hun streetwear Instagram-account telt meer dan 90.000 volgers. “Met een lullige foto kom je er niet”, aldus de influencer Wiersma.
Meer dan 90.000 volgers! Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen?
Michael Wiersma: “Tegenwoordig zie je dat mensen direct influencers volgen om hun content, maar drie jaar geleden was Instagram nog een relatief nieuw platform. Niemand wist waar hij precies moest zoeken. Ik repostte merken die ik interessant vond en merkte dat ik daardoor zelf veel volgers kreeg. Mijn account werd langzaamaan een verzamelpagina voor streetfashion: schoenen, outfits en veel gescheurde broeken. Sinds januari zijn Joris en ik volledig voor eigen content gegaan. Onze kracht is de vriendschap: twee maten die foto’s plaatsen over fashion en lifestyle.”
Op welke foto’s krijgen jullie veel respons?
“Foto’s waar je gezicht op staat en je volledige outfit te zien is, Een hand met een horloge is minder interessant. Spijkerjassen en trenchcoats doen het goed. Veel mensen denken: het is even snel een fotootje maken voor Instagram, maar we zijn al snel een halve dag bezig. Vooral het bewerken in Lightroom kost veel tijd. Het moet superscherp en mooi ge-edit zijn.”
Veel mensen denken: het is even snel een fotootje maken voor Instagram, maar we zijn al snel een halve dag bezig
Worden jullie benaderd door mediamerken?
Kaj Leroy: “De promotie loopt via mij. Ik ben er begin juni ingerold toen Joris en Michael het te druk kregen. In het begin benaderde ik bedrijven en pr-bedrijven actief. Nu hebben we een naam in die scene en nemen ze ook contact met ons op. Hoe dat gaat? Je drinkt een kopje koffie met zo’n bureau en als ze je leuk vinden, maak je mondelinge afspraken. Heel veel gaat op vertrouwen. Vervolgens kijken ze welke merken bij ons passen. Onlangs hebben we een foto geplaatst van een parfum van Ted Baker. Jean Paul Gaultier promoten we ook.”
Kunnen jullie hiervan leven?
Wiersma: “Nee, dan zouden we een contract met een bepaald merk moeten hebben. Aangezien we stage lopen, hebben we het de afgelopen twee maanden iets rustiger aan moeten doen. Maar dat komt wel weer. Het is nu toch meer een hobby”
Enne, jullie volgers, zijn dat vooral meisjes?
Joris, lachend: “Dat denken meer mensen. Maar dat is helemaal niet zo. Meer dan tachtig procent van onze volgers is man. Meisjes volgen liever meisjes. Overigens is er wel een verschil tussen foto’s die vrouwen en mannen maken. Meisjes kunnen met gemak de halve Berschka aantrekken. Nou, dat hoeven wij echt niet te doen. Bij mannen gaat het om die exclusieve sneaker. Het draait toch vooral om status. Met een lullige foto kom je er echt niet meer bij Instagram.”
Meer informatie: instagram.com/bcklads
‘Het leven online verschilt niet veel van het echte leven’
Vier jaar geleden had ze nog geen Instagram en nu heeft de Haagse influencer Joline Snel (33) al een stadion vol volgers over de hele wereld. Wat begon als hobby groeit nu uit tot een mediabedrijf.
Waarom ben je gaan bloggen?
“Van kinds af aan heb ik een passie voor mode, maar na mijn studie bouwkunde in Delft ben ik uiteindelijk bij het Atelier Rijksbouwmeester terechtgekomen. Best een mannenwereld en ik miste de creativiteit. Tijdens de Amsterdam Fashion Week bezocht ik toevallig een workshop van bloggrootheid Lonneke Nooteboom. Zij vertelde hoe haar leven eruitzag en hoe zij mensen inspireerde. Ik had geen Instagram, wist alleen dat het bestond. Maar die creativiteit, die autonomie, dat wilde ik ook. Binnen twee weken had ik al tweeduizend volgers.”
Nu zijn het er 29.000. Wat is het geheim van je succes?
“Deels kwam dat door de manier waarop Instagram in elkaar zat. Nu is het moeilijker om volgers te krijgen. Maar wat belangrijker is: ik ben zelf interactie aangegaan. Foto’s liken, comments schrijven, zo kom je in allerlei netwerken. En dan is er natuurlijk de inhoud. Er zijn zoveel blogs, dus je moet iets toevoegen. Ik richt me op young professionals als ikzelf. Hoe kleed je je? Wat is not done? Hoe kom je professioneel over? En ik probeer meer diepgang en achtergrondverhalen te bieden, zoals over de burn-out die ik tweeënhalf jaar geleden kreeg.”
Binnen twee weken had ik al tweeduizend volger
Joline Snel
Waar ligt de grens in wat je deelt?
“Nadat ik burned-out raakte, kwam ik in een depressie. Het voelde als een groot falen en ik schaamde me. Maar omdat het voorkomt bij veel jonge, ambitieuze vrouwen moet het thema bespreekbaar zijn. Dus heb ik de afweging gemaakt: waar heeft een ander iets aan en in hoeverre gaat het delen ten koste van mezelf? De meesten volgen mij al langere tijd, ik heb een goede band met mijn volgers. Ik merk dat ze meer begrip krijgen voor anderen of steun vinden omdat ze zichzelf herkennen. In dat opzicht verschilt het leven online niet veel van het echte leven.”
Wat merk je ervan dat je zo invloedrijk bent?
“Gaandeweg word ik als infuencer interessanter voor merken en pr-bureaus. Zij benaderen mij en ik hen. Hoewel dat een verdienmodel is, ben ik selectief om zo authentiek mogelijk te blijven. Dat ik iets ouder was toen ik met bloggen begon, helpt. Briefings kunnen namelijk best stevig zijn: hoe vaak noem je een naam en wat moet je laten zien? Zo werd ik benaderd door Subway terwijl ik vegetariër ben, geen fan van fastfood. Toch heb ik het gedaan, omdat het om lekkere en gezonde salades ging. Bij zulke betaalde promoties maak ik altijd duidelijk dat het een samenwerking is.”
Sommigen kopen likes en volgers. Hoe sta jij daarin?
“Mijn volgersbestand heb ik organisch opgebouwd, maar ik zie om me heen dat andere bloggers heel snel groeien. Of ze kopen, is niet echt bespreekbaar. Maar op termijn heb je er niets aan; de verhouding tussen volgers en comments wordt steeds schever en daar kijken pr-bureaus ook naar.”
Kun je inmiddels leven van je blog?
“Dat was voor mij heel lang een soort wipwap. Maar ik heb besloten mijn baan binnenkort ten einde te brengen en vol voor mijn blog te kiezen. Er zijn nog zoveel ideeën waar ik nu niet aan toekom, dat ik het in elk geval een jaar de kans geef. Omdat ik al iets heb opgebouwd, geef ik gelukkig niet al mijn financiële zekerheid op.”
Meer informatie: www.yuppielifestyle.com en instagram.com/yuppielifestyle