Wat te doen aan de hete plekken in de stad?

Platte daken isoleren in strijd tegen zomerse warmte.

Door

Den Haag moet stevig aan de bak om zichzelf beter bestand te maken tegen de zomerse hitte. Een van de oplossingen is het vervangen van de geteerde (bitumen) platte daken.

Dat schrijven onderzoekers van de TU Delft in het woensdag gepubliceerde rapport ‘Haagse Hitte’. In Den Haag komen veel meer platte daken voor dan in andere steden. Vooral de bitumen dakbedekking wordt in de zomer gloeiend heet en jaagt de temperatuur in de woningen op. Die daken moeten worden ‘uitgefaseerd’ volgens de onderzoekers en worden vervangen door ander materiaal, bijvoorbeeld reflecterende beplating.

Verder wordt geadviseerd: meer poreuze  straatverharding, meer groene binnenterreinen en het verbeteren van de koeling in zorggebouwen.
Dat laatste is van belang omdat met name ouderen zeer veel last hebben van de hitte. Dat bleek het sterkst tijdens de hittegolf In juli 2006, toen in Den Haag zestig mensen (75+) meer overleden dan het gemiddelde. De onderzoekers hebben vastgesteld dat de meeste slachtoffers vielen in de heetste delen van de stad: delen van het centrum, Laak en Scheveningen.

Extreme hitte

De TU deed het onderzoek naar aanleiding van de commotie die ontstond over een TNO-studie uit 2012. Daaruit kwam naar voren dat Den Haag de stad is met de meeste extreme ‘hitte-eilanden’. De TU-onderzoekers corrigeren dat beeld nu enigszins. Op basis van nieuwe metingen en satellietbeelden concluderen ze dat de hitte in de stad ‘inderdaad fors is, maar niet ernstiger dan in de rest van de metropoolregio’. Delft en Rotterdam kampen met vergelijkbare temperaturen.

 

Standaardportret
Bekijk meer van