Toch GenX in drinkwater, maar ‘geen gevaar’

Waterbedrijf Dunea heeft na specifieke metingen toch minieme concentraties van de potentieel kankerverwekkende stof GenX gevonden in zijn drinkwaterbron. Desondanks is het water helemaal veilig, verzekert het bedrijf, net als het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zelfs voor kwetsbare groepen als zuigelingen en zwangere vrouwen.

Door

Door Mieke van Dixhoorn

GenX is een fluorverbinding en wordt gebruikt voor de productie van teflon, bekend van de anti-aanbaklaag in pannen. In april sommeerde de provincie Zuid-Holland de fabriek DuPont/Chemours uit Dordrecht om minder GenX te gaan lozen. Maar twee maanden later bleek dat het bedrijf de loosvergunning toch had overtreden. De fabriek liet de stof bovendien los zonder zuiveringsinstallatie te gebruiken. Deze kwam zowel in de lucht als in de rivier de Merwede terecht.

Maar het probleem leek niet in Den Haag te spelen, zo was ook de berichtgeving. Een woordvoerder van Dunea vertelt: “We dachten toen dat wij er geen last van zouden hebben.” De drinkwaterbron van het Haagse waterbedrijf ligt immers niet in de Merwede, maar in de Afgedamde Maas. Toch zijn er nu extra, specifieke metingen gedaan. Dit onder andere vanwege de ophef die ontstond in de media. “GenX wordt altijd meegenomen in onze metingen, maar de concentraties zijn zo laag – ongeveer 5 nanogram terwijl 150 nanogram de grens is volgens het RIVM – dat er nooit een alarm afging.”

Het is onduidelijk of de GenX die in het water van Dunea is gevonden ook afkomstig is van DuPont. “Het kan goed via regenval of de lucht bij ons terecht zijn gekomen,” aldus de zegsvrouw. Verschillende waterbedrijven doen in samenwerking met het RIVM en Rijkswaterstaat ‘allerlei’ onderzoeken om de bron van de stof te achterhalen. Ondertussen blijft Dunea het drinkwater in Den Haag heel streng controleren. “Niemand hoeft zich zorgen te maken.”

| Foto: Pixabay

Abonnee worden van DHC? Klik hier.

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van